Museum för Hamburgs historia

  1. Hem
  2.  › 
  3. Tyskland
  4.  › 
  5. Hamburg
Museet för Hamburgs historia byggdes 1922 av Hamburgs arkitekt Fritz Schumacher och ligger i Neustadt på Holstenwall. Den har Tysklands största samling av stadshistoria och visar en översikt från år 800 till idag. Besökarna får lära sig hur Hammaburgs missionsfort utvecklades till en av de största och viktigaste hamnstäderna i Europa.

En tur genom stadens historia i Hamburgs museum.

Detta centrala område är tillägnat bland annat piraten Klaus Störtebeker. Besökarna kan se en kopia av en kugge och förundras över en 600 år gammal skalle som tillskrivs sjörövaren. Reformationens tid är tematiserad av många heliga skulpturer.

En rekonstruerad köpmanssal från 1600-talets borgarbostäder visar den kulturella blomstringen i hansestaden. Skeppsbyggnad och sjöfart från 1700-talet och framåt är ett annat område av intresse. En av de viktigaste utställningarna här är den stora varvsmodellen av Wapen of Hamburg III, ett konvojfartyg från Hamburg.

Hamburg på 1900-talet

I en särskild utställning presenteras många ämnen som rör vardagslivet från det tyska kejsardömet till millennieskiftet. Bland dessa finns ett vardagsrum från kejsartiden och en mjölkbutik från 1930-talet. Andra sevärdheter är ett skyddsrum från andra världskriget, rum i en delad lägenhet från 1972 och ett designat loft från 1990-talet.

Kulturlivet i Hansastaden

På områdena teater, musik, konst och mode tematiseras kulturlivet i Hamburg från 1600-talet och framåt. Kostymernas historia behandlas särskilt ingående, och dansaren Sylvin Rubinsteins dräkter visas tillsammans med flamencodräkter. Ett viktigt föremål från barockperioden är modellen av Salomos tempel som byggdes mellan 1680 och 1692.

Många teater- och musikstycken från 1600- och 1700-talen kommer från den tidens scener i Hamburg. Bland dessa finns en trombon från 1587 och cembalo av Carl Conrad Fleischer från 1716.

Information om museet

Andra museer i området