Internationella sjöfartsmuseet i Hamburg

  1. Hem
  2.  › 
  3. Tyskland
  4.  › 
  5. Hamburg
Internationella sjöfartsmuseet Hamburg välkomnar sina besökare mitt i den UNESCO-skyddade Speicherstadt i Kaiserspeicher B. Här väcks 3000 år av sjöfartshistoria till liv på nio temadäck, från grävda kanoter till dagens containerjättar. Kärnan i den spännande utställningen utgörs av tiotusentals fartygsmodeller från Peter Tamms privata samling, som kompletteras av utställningar som lånats ut från andra museer i Hansastaden.

Utvecklingen av sjöfarten

Skeppsbyggandet speglar på ett imponerande sätt tidens tekniska landvinningar. Denna utveckling började med den grävda kanoten. Museets äldsta föremål är en urholkad trädstam från Elbe nära Geesthacht. De utvecklingsmässiga delarna av sjöfartshistorien kompletteras med hjälpmedel för sjöfolk, t.ex. glänsande gyllene sextanter, handmålade kronkompasser, morsekodenheter och signalböcker.

Besökarna kan också beundra historiska glober och sjökort. Särskilt värdefullt bland dessa är ett exemplar av Atlantis Majoris, en havsatlas från 1657. Tiotusentals böcker, som Liber Nauticus, som handlar om sjöfart, visar också på den spännande utvecklingen.

En stor samling fartygsmodeller

Vare sig det handlar om feniciska galärer, romerska färjor, vikingaskepp med drakar eller kuggar från hansatid - museets kärna består av hela 50 000 modeller, varav en del har tillverkats i miniatyrformat. Dioramor av berömda hamnar och slag visas också. En särskild höjdpunkt bland dessa utställningar är 35 benfartyg. De tillverkades av franska sjömän i fångenskap under Napoleonkrigen.

Sjömålning och marin forskning

Ett däck i museet har också tillägnats konsten. Här presenteras ett stort antal målningar från perioden med marinmålning, inklusive bilder av kaptener och havsbilder. Det äldsta verket är från 1570, och det finns också över en miljon fotografier att beundra på temat skeppsbyggnad och sjöfart. Däcket för marin forskning har utformats i samarbete med ledande forskare och uppdateras regelbundet. Exemplar, forskningsutrustning och dykrobotar finns i denna del av museet.