1. Hem
  2.  › 
  3. Danmark
  4.  › 
  5. Köpenhamn

Schloss Christiansborg

Christiansborgs slott är en av de mest kända sevärdheterna i Köpenhamn. Den imponerande byggnaden ligger söder om den danska huvudstaden på slottsön Slotsholmen.

Det nästan 100 meter höga slottstornet kan ses på långt håll och tornar sig högt över storstadens tak. Christiansborgs slott var en gång den danska kungafamiljens säte. I dag sammanträder inte bara parlamentet utan även högsta domstolen och utrikesministeriet i denna magnifika byggnad. Kungafamiljen använder fortfarande vissa av rummen för representativa ändamål.

Rundtur i palatset

På en rundtur i slottet kan besökarna beundra det tidigare tronrummet och ta en titt på den 40 meter långa riddarhallen.

Nedanför dagens Christiansborgs slott kan man besöka de medeltida ruinerna av det ursprungliga slottet. Det första slottet byggdes 1167 av stadens grundare Absalon.

De barocka uthusen lockar med sina kungliga stall och vagnar. Särskilt intressant är ett besök på teatermuseet, som är inrymt i en av de många uthusen. Kulturintresserade kan besöka Court Theatre, som byggdes 1767.

Historien om Christiansborgs slott

Sedan det första slottet byggdes har flera byggnader uppförts. Efter ärkebiskop Absalon lät Christian VI bygga Christiansborgs slott. Uppdraget utfördes av den tyskfödde arkitekten Elias David Häusser. Efter att det första slottet stod färdigt blomstrade hovlivet i det danska kungahuset. År 1794 skadades slottet allvarligt i en brand och även den nya byggnaden drabbades av en brand.

År 1950 inledde det danska parlamentet sitt arbete i de tidigare kungliga lokalerna. Mellan 1907 och 1928 byggdes det nuvarande Christiansborgs slott. Även om slottet ännu inte var färdigt flyttade Danmarks parlament in och höll sammanträden. Kungafamiljen flyttade sitt residens till Amalienborgs slott.

Omgivning

Vattenfronten ligger inte långt från Christiansborgs slott. På vägen från Christiansborgs slott till vattnet passerar kulturentusiaster börsen, som är en annan höjdpunkt i den danska huvudstaden. På väg norrut finns den imponerande hamnen med sina många pubar och restauranger som bjuder in till ett besök. Inte långt därifrån ligger Amalienborgs slott, som är väl värt att se, och den lilla sjöjungfrun, som anses vara det viktigaste motivet i Köpenhamn.