Kollektivtrafik i Köpenhamn

På väg i Köpenhamn
  1. Hem
  2.  › 
  3. Danmark
  4.  › 
  5. Köpenhamn
Kollektivtrafiken i Köpenhamn är inte bara känd för sin punktlighet, utan också för sina överkomliga priser. Ett nätverk av tunnelbanor, förortståg, bussar och cykelvägar korsar staden och ser till att Köpenhamns invånare och de många turisterna kan ta sig från A till B bekvämt varje dag. På den här sidan hittar du detaljerad information om de olika transportsätten i Köpenhamn samt allt du behöver veta om biljetter, priser och tidtabeller.

  1. Transport i Köpenhamn
  2. Tidtabell och reseinformation
  3. Biljetter och priser

Transport i Köpenhamn

Köpenhamns tunnelbana

Köpenhamns tunnelbana är en av de modernaste tunnelbanelinjerna i Europa. De 37 underjordiska stationerna har ritats av kända arkitekter. Tack vare en speciell byggmetod når dagsljuset till och med de underjordiska plattformarna, som ligger 20 meter under marken. Varje station är en sevärdhet i sig och dessutom mycket ren. För övrigt är tunnelbanetågen förarlösa. De styrs av ett centralt kontrollsystem.

De fyra tunnelbanelinjerna körs dygnet runt. Tågen är extremt punktliga. Du kommer att märka att du aldrig behöver vänta mer än 5 minuter på nästa tåg. På natten går de moderna tågen var 15:e - 20:e minut. Alla tunnelbanestationer är rullstolsanpassade och har hissar och rulltrappor.
När du anländer till flygplatsen, använd linje M2 för att ta dig till Köpenhamns centrum.

Bussar

Det finns många bussar i Köpenhamn. Linjenätet är tydligt organiserat. Du kan känna igen de färgade linjerna på ett nummer i kombination med en bokstav. Turister bör använda de röda A-bussarna, eftersom de kör med korta intervall och stannar vid många busshållplatser. Stadsbussarna på linje 11A kör var fjärde minut och stannar vid de viktigaste sevärdheterna i Köpenhamn. Fördelen: Köpenhamns bussar är eldrivna och kan därför köra genom delar av stadskärnan där annars bara fotgängare och cyklister är tillåtna. Dessutom är de särskilt miljövänliga och extremt tysta. Nattugglor använder bussarna på linjen "N". De kör genom Köpenhamns centrum varje natt fram till de tidiga morgontimmarna.

Färjor

Ljusgula färjor, så kallade Havnebusser, seglar genom Köpenhamns hamn. De populära vattentaxibilarna förbinder norra Köpenhamn med städerna i den södra delen av staden. Hamnbussarna kör varje halvtimme från måndag till fredag och var 45:e minut på helgerna. Färjorna är också populära bland turister, och eftersom biljetter till lokaltrafiken är giltiga på dem, erbjuder de billiga rundturer längs hamnen. Under rundturerna får du en fantastisk utsikt över Köpenhamn och kan ta några souvenirfoton.

S-Bahn

S-Bahn består av sju linjer med över 80 hållplatser. Huvudlinjen i innerstaden går från Hellerup till Köpenhamns centralstation i stadens centrum. Tågen går var tionde minut. S-Bahn-nätet har också flera expresslinjer som effektivt förbinder de nordvästra förorterna med Köpenhamns centrum. Detta förkortar restiden avsevärt, vilket är en stor fördel för framför allt pendlare.

Tidtabell och reseinformation

En reseplanerare finns tillgänglig som en webbplats och som en app för all kollektivtrafik i Danmark. Du kan söka efter anslutningar och få realtidsuppdateringar om förseningar eller störningar.

Biljetter och priser

Köpenhamns kollektivtrafik är indelad i olika priszoner, som ligger till grund för biljettpriserna. Priszonerna har i sin tur olika giltighetsperioder. Som regel köper semesterfirare en lokaltrafikbiljett för zon ett och två. Hållplatserna i de två priszonerna täcker i idealfallet alla stadens större sevärdheter. Biljetten kan för övrigt användas för alla transportmedel och gäller antingen en eller tre dagar. Det finns även enkel- och säsongsbiljetter. Bandbiljetterna kan användas för tio resor.

Den stora fördelen med att köpa en kollektivtrafikbiljett är att den kan användas utan inskränkningar, endast begränsad av den angivna perioden. Så länge biljetten är giltig kan alla linjer i den valda zonen användas. Zonerna utanför stadskärnan har en längre giltighetstid än zonerna i stadskärnan. Giltighetstiden börjar när biljetten stämplas. Biljettkontrollanter finns vid ingångarna till tunnelbanestationerna och på bussarna.

Biljetter kan köpas från otaliga biljettautomater, som finns på järnvägsstationer och alla tunnelbanestationer. Priserna är förmånliga. På huvudjärnvägsstationen kan turister få omfattande rådgivning vid flera biljettdiskar i ankomsthallen. Observera: Biljettautomaterna accepterar endast mynt eller kreditkort.

Barn under tolv år reser gratis i sällskap med en förälder. Ungdomar mellan tolv och 16 år kan köpa rabatterade juniorbiljetter.

Transport av cyklar kostar extra och är endast tillåtet under vissa tider. Vänligen fråga innan du reser. Hundar reser inte heller gratis i Köpenhamn och måste hållas kopplade på alla järnvägsstationer och på bussar, tunnelbanor och förortståg. 10-biljetter säljs för övrigt i många kiosker och stora mataffärer i stadens centrum.

Tips: På webbplatsen "Rejseplanen" kan du enkelt söka efter förbindelser i hela det danska kollektivtrafiknätet. Reseportalen är överskådlig och kan även användas på tyska. Tjänsten finns tillgänglig för nedladdning som app.

Redaktionellt omdöme: