Nyhavn

Det berömda hamnområdet i Köpenhamn
  1. Hem
  2.  › 
  3. Danmark
  4.  › 
  5. Köpenhamn

Nyhavn, med sina färgglada hus med gaveltak precis vid hamnen, är en av Köpenhamns mest populära stadsdelar för turister. Det är stadens gamla hamn och nöjesdistrikt. Sagoförfattaren Hans Christian Andersen, en av stadens mest kända söner, tillbringade en stor del av sitt liv här.

Stadsdelen Nyhavn

Stadsdelen skapades 1673 i samband med att Nyhavnskanalen översvämmades. Nyhavn betyder "ny hamn". Kanalen i stadsdelen drogs för att förbinda havet direkt med Kongens Nytrov-torget i stadens centrum. Det äldsta huset i Nyhavn, nummer 9, kan fortfarande besökas. Den byggdes 1678.

Så småningom bosatte sig invånare och små butiker här. Här fanns fartyg och handelsmän från hela världen. Det var därför logiskt att många restauranger och taperier öppnades i det nya hamnområdet. På den tiden, till skillnad från idag, fanns det många skumma personer här. De flesta av de vackra, färgglada lagerhusen och offentliga byggnaderna som fortfarande kan beundras i dag byggdes också på 1600-talet.

Nyhavn idag

Nyhavn är fortfarande en av de mest populära platserna att besöka i Köpenhamn - både för besökare och invånare. Längs kanalen finns många barer, restauranger och butiker i en trevligt utformad gågata. Särskilt under varma sommardagar är det mycket som händer här. I juletid kan du också besöka en mycket trevlig julmarknad i Nyhavn år efter år.

Sevärdheter i Nyhavn

Nyhavns hamn, med de färgglada husen med gaveltak som pryder många vykort från Köpenhamn, är en sevärdhet i sig själv. Under en promenad genom stadsdelen kan du göra en avstickare till husen nr 18 och 67, som båda en gång beboddes av författaren H.C. Andersen. Ankarmonumentet, som ligger i riktning mot Kongens Nytorv, är avsett att hedra minnet av de cirka 1600 danska sjömän som miste livet under andra världskriget.

Populärt bland turisterna är de hamnturer som man kan göra från Heibergsgarde i de blå båtarna. Teatern, monumentet för poeten H.C. Andersen och Charlottenburgs slott ligger vid Neuer Markt i västra änden av Nyhavn.