1. Hem
  2.  › 
  3. Danmark
  4.  › 
  5. Köpenhamn

Den lilla sjöjungfrun

Köpenhamns landmärke i brons

Det finns många anekdoter om den lilla sjöjungfrun i den gamla hamnen i den danska huvudstaden Köpenhamn. Bronsfiguren på granitklippan vid Langeliniekai har stått där i mer än hundra år och är det mest fotograferade motivet för besökare till metropolen. Alla semesterfirare vill fotografera henne, men få känner till hennes historia.

En saga gjuten i brons

Den danske poeten Hans Christian Andersen är något av den andlige fadern till den vackra figuren på Köpenhamns strandpromenad. Och detta ganska oavsiktligt, för när han publicerade sagan "Lille Havfrue" 1837 och berättade om den vackra sjöjungfrun som inte önskade sig något annat än att komma upp ur havet och lyssna på fåglarnas kvittrande, kunde Andersen inte föreställa sig att hans fantasi en dag skulle gjutas i brons.

En prima ballerina stod modell

En dag förvandlade kompositören Fini Henriques sagan till en balett, som efter ett besök på Kungliga teatern i Köpenhamn fascinerade bryggeriets ättling Carl Jacobsen så mycket att han beställde den numera berömda lilla statyn. Primaballerinan Ellen Price stod modell för skulptören Edvard Eriksen i början av 1910-talet. Men kunden var inte överens med den första designen, eftersom den lilla sjöjungfrun saknade en fiskstjärt. Efter långa diskussioner nådde man en kompromiss - fenor lades till på benen.

Vila på det stormiga havet

År 1911 blev en lermodell slutligen den slutliga bronsversionen, efter att skulptören hade segrat mot bryggaren en gång till. Kunden hade velat ha figuren omgiven av blommor, men Eriksen såg sin skapelse mer som en vilopåle framför ett stormigt hav. I augusti 1913 placerades sjöjungfrun vid ingången till Köpenhamns hamn. Under den här perioden fanns det skulpturer på många ställen i offentliga parker och längs gatorna i den danska huvudstaden.

Den långa resan till Shanghai

Sjöjungfrun vägde 175 kilo vid invigningen. Den är 125 centimeter hög. År 2010 gick figuren på en lång resa och blev ett populärt och beundrat blickfång i den danska paviljongen på världsutställningen i Shanghai. Under hela sin historia har den utsatts för riktade attacker. 1964 halshöggs hon och hennes huvud överlämnades senare anonymt till en tv-station. En gång saknade hon en arm, hon blev målad och 2003 blev hon till och med helt bortblåst från sin piedestal. Men figuren i hamnen är bara en kopia - originalet förvaras på en hemlig plats.