Stadshuset

Stockholms stadshus och landmärke
  1. Hem
  2.  › 
  3. Sverige
  4.  › 
  5. Stockholm

Stadshuset, som byggdes mellan 1911 och 1923 i den svenska nationalromantiska stilen, är en av Sveriges mest kända och minnesvärda byggnader. Förutom sin funktion som säte för stadens regering drar Stockholms stadshus till sig internationell uppmärksamhet varje år, främst på grund av att banketten i samband med utdelningen av Nobelpriset äger rum här.

Stockholms stadshus

Ett oumbärligt landmärke för Stockholms stad (och för hela Sverige) är det 106 meter höga tornet med de tre kronorna på toppen, Sveriges nationalvapen. En hiss tar dig upp till plattformen under klockstapeln, varifrån du kan njuta av en imponerande utsikt.

Stadshuset ligger på Kungsholmens sydöstra spets, i en framträdande position bredvid Stadshusbron, mittemot centralstationen. Det är lättast att ta sig dit till fots från centrum (tunnelbanestationen T-Centralen).

Banketten för de årliga Nobelprisceremonierna hålls i den så kallade "Blå hallen", en stor täckt gård med en kolonnad (som dock inte är blå utan tegelröd: arkitekten Ragnar Östberg lämnade hallen oputsad, i motsats till sina ursprungliga planer). Andra imponerande rum i Stadshuset är:

Biljetter och priser

Vuxna betalar 100 SEK, studenter och pensionärer 80 SEK, barn i åldern 12-17 år 40 SEK. Inträdet är gratis med Stockholmspasset.