b Stockholm reseguide - stadsresa Stockholm Sverige
  1. Hem
  2.  › 
  3. Sverige

Stockholm

Reseguide | Info och tips
Upptäck Stockholm, Sveriges huvudstad, tillsammans med oss. Stockholm är byggt på 14 öar och kallas även "staden mellan broarna" eller "Nordens Venedig".

Den svenska huvudstaden Stockholm ligger i sydöstra delen av landet på gränsen mellan de två historiska landskapen Uppland och Södermanland. Staden sträcker sig över många öar vid Mälarens utlopp i Östersjön.

Stockholm är känt för sitt unika läge på dessa öar, som är förbundna med varandra via broar, vilket har gett staden smeknamnet "Nordens Venedig". Staden är känd för sin välbevarade historiska stadskärna Gamla Stan och en livlig kulturscen med viktiga museer som Vasamuseet och friluftsmuseet Skansen.

Topp 10

Stockholms mest kända sevärdheter inkluderar den medeltida gamla stadsdelen Gamla Stan, det världsberömda Vasamuseet och Stadshuset, där Nobelpriset delas ut varje år. En annan höjdpunkt är Stockholms skärgård, ett ölandskap som består av över 20 000 öar och klippor utanför stadens kust.

Många av Stockholms huvudattraktioner är centralt belägna och kan lätt nås till fots eller med välutvecklad kollektivtrafik. Staden sträcker sig över flera öar, vilket möjliggör unika perspektiv och natursköna promenader som speglar både Stockholms rika historia och livfulla nutid.

På Vasamuseet, som ligger på Djurgården, finns Vasa, världens enda bevarade 1600-talsskepp. Vasamuseet är en av Stockholms mest framstående turistattraktioner och det mest besökta museet i Skandinavien.
02

Skansen

Världens äldsta friluftsmuseum
Det "levande museet" Skansen är ett friluftsmuseum, en djurpark och ett populärt utflyktsmål på Djurgårdsön i centrala Stockholm. Här har cirka 150 byggnader från alla regioner i Sverige samlats, där traditionella svenska seder och bruk ...
03

ABBA-museet

ABBA-museet
Tack för musiken! ABBA-museet (egentligen ABBA-museet), som öppnades i maj 2013, är en av Stockholms nyare attraktioner och visar den glittrande världen för vinnarna av Eurovision Song Contest 1974.
04

Gamla Stan

Den medeltida gamla stan i Stockholm
Stadsdelen Gamla Stan är Stockholms historiska centrum. Den vackra gamla staden, som är omgiven av vatten, är stadens överlägset viktigaste attraktion med sina slingrande medeltida gator, pastellfärgade hus, det kungliga slottet och magnifika kyrkor och palats.
05

Drottningholms slott

Den svenska kungens residens
Drottningholms slott, som ligger på en ö i Mälaren, är inte bara den svenske kungens residens utan också ett av Unescos världsarv. Men det är inte bara själva slottet som är en sevärdhet, utan även den stora parken ...
06

Stadshuset

Stockholms stadshus och landmärke
Stadshuset, som byggdes mellan 1911 och 1923 i den svenska nationalromantiska stilen, är en av Sveriges mest kända och minnesvärda byggnader. Förutom sin funktion som säte för stadens regering drar Stockholms stadshus till sig internationell uppmärksamhet varje år, främst på grund av att banketten i ...
07

Stockholms slott

En av de viktigaste barockbyggnaderna i Skandinavien
Stockholms slott ligger på ön Stadsholmen i Stockolms gamla stadskärna, i stadsdelen Gamla Stan. Det byggdes mellan 1690 och 1750 enligt ritningar av arkitekten ...
08

Gröna Lund

Sveriges äldsta nöjespark
Gröna Lund nöjespark har funnits sedan 1883, då huvudattraktionen var en hästdriven karusell, men idag är attraktionerna mer spektakulära. Det finns flera berg- och dalbanor, ett torn för fritt fall och mycket mer.
09

Stockholms skärgård

Mer än 20 000 öar utanför Stockholms kust
Om du åker en kort bit med båt från Stockholm mot Östersjön befinner du dig plötsligt i en helt annan värld: Stockholms skärgård. Skärgården, som skiljer Stockholm från det öppna havet, består av mer än 24 000 öar. Om du tillbringar ...

Sevärdheter

I Stockholm finns ett stort antal museer, kyrkor, slott och andra historiska byggnader

Stockholm

Med ett 50-tal museer och över 9 miljoner besökare per år erbjuder Stockholm sina besökare en unik kulturupplevelse. På den här sidan presenterar vi dig för (nästan) alla museer, plus våra 10 bästa tips på de bästa museerna i Stockholm. Många museer är ...

Stockholm

Det finns mer än 100 kyrkor i Stockholms stad. Många av dem är från 1500- till 1800-talet och ger en djup inblick i svensk historia, arkitektur och politik under de senaste århundradena.

Slott i Stockholm

Det finns totalt 11 kungliga slott i Stockholm och Mälarregionen. Sedan 1809 års grundlagsändring, som kraftigt inskränkte kungens rättigheter, tillhör slotten inte längre kungahuset utan den svenska staten. Kungen har dock en kunglig dispositionsrätt och flera slott ...

Citypass och rundturer

Stockholm erbjuder många stadsrundturer, båtturer och sightseeingturer med hop-on hop-off-buss, särskilt under sommarmånaderna. Det finns också ett Citypass, som erbjuder flera turer och attraktioner i en biljett.

Turer och sevärdheter

Stockholm erbjuder många stadsrundturer, till exempel till fots, med cykel, buss eller båt (rekommenderas starkt).

Stockholmspasset

Stockholm Pass (officiellt "Go City All-Inclusive Pass") erbjuder gratis inträde till mer än 40 av de viktigaste sevärdheterna i Stockholm. Det ger dig också möjlighet att delta i många buss- och båtturer utan kostnad. Vi visar dig för vem Stockholm Pass är värt att ...

Ankomst & lokal transport

Resan till Stockholm går vanligtvis via Arlanda flygplats, som ligger ca 40 km norr om stadens centrum. Men Stockholm är också lätt att nå med tåg, bil och färja.

Kollektivtrafik i Stockholm

I Stockholm kan du enkelt ta dig till din destination med hjälp av de olika formerna av kollektivtrafik som drivs av transportföretaget SL (Stockholms Lokaltrafik). På den här sidan hittar du all viktig information: vilka transportmedel som finns tillgängliga, var du kan köpa biljetter och ...

Boende

Stockholm erbjuder ett brett utbud av boendealternativ. Förutom hotell och vandrarhem i alla prisklasser finns det också många semesterhus och campingplatser i regionen. Tack vare den utmärkta kollektivtrafiken är det också möjligt att övernatta strax utanför Stockholm.

Hitta boende i Stockholm

  • Hotell: Mycket brett utbud i alla priskategorier. Hotellkedjor som Scandic erbjuder också relativt billiga familjerum.
  • Vandrarhem eller vandrarhem: Segelfartyget Af Chapmann, den ombyggda jumbojeten på Arlanda och det före detta fängelset på Långholmen är några av de mest spektakulära vandrarhemmen i Europa.
  • Semesterhus eller semesterlägenhet: ofta det billigaste alternativet, särskilt för familjer. Semesterhus i Stockholms skärgård är särskilt populära, så boka alltid tidigt.
  • Camping och husbil: det finns också några campingplatser i och runt Stockholm. Om du vill kan du också hyra en husbil i Stockholm.

Stockholms historia

Stockholm grundades på en strategiskt viktig punkt där Mälaren möter Östersjön. Staden omnämns redan på 1000-talet i den isländske poeten Snorri Sturlusons skrifter. Det officiella grundandet av staden brukar dock förknippas med Birger Jarl på 1200-talet, som lät bygga en fästning för att avvärja pirater. Det första dokumenterade omnämnandet av staden finns i ett skyddsbrev för Fogdö kloster från 1252.

Under medeltiden utvecklades Stockholm till en viktig handelsplats tack vare sitt gynnsamma läge. Staden, som till en början var begränsad till ön Stadsholmen - dagens Gamla Stan - växte snabbt. Viktiga byggnader från denna period är bland annat Storkyrkan och Riddarhuset. Även slottet Tre Kronor, föregångaren till dagens Kungliga slott, var en central byggnad vid denna tid.

Stockholm blomstrade under Sveriges stormaktstid på 1500- och 1600-talen. Kung Gustav Vasa bidrog till moderniseringen av staden. Stockholms slott, som byggdes efter att Tre Kronor brunnit ner på 1600-talet, är ett magnifikt exempel på denna tids arkitektur. Riddarholmskyrkan, den sista viloplatsen för många svenska monarker, är också en viktig historisk byggnad.

Under 1700- och 1800-talen genomgick Stockholm en rad förändringar, bland annat den industriella revolutionen. Befolkningen växte snabbt och nya stadsdelar skapades. Bland de viktiga personligheterna under denna period var Alfred Nobel, uppfinnaren av dynamit och grundaren av Nobelprisen, som delas ut i Stockholm.

Gamla Stan omkring år 1870

Under 1900-talet genomgick Stockholm en omfattande modernisering. Under andra världskriget var Sverige neutralt och Stockholm utvecklades till ett centrum för diplomati och internationella relationer. Under efterkrigstiden fortsatte staden att växa och modern arkitektur präglade stadsbilden. Vasamuseet och Moderna Museet är exempel på viktiga kulturinstitutioner som växte fram under denna period.

Var ligger Stockholm?

Stockholm är en stad och en kommun i , ca. 6784 km söder om Stockholm. Stockholm har en befolkning på cirka 1.500.000 personer.

Färjor und hamnen i Stockholm

Tickets und Touren

Stockholm: Sightseeingkryssning i Stockholms skärgård med guide
5995 betyg
Kliv ombord på ett klassiskt fartyg och segla på Stockholms vattenvägar på en sightseeingkryssning. Upplev den orörda naturen i stadens skärgård och hör om sevärdheterna från en guide.
Varaktighet: 1.5 timmar
Språk:     
31.34 €
Stockholm: Inträdesbiljett till ABBA The Museum
5230 betyg
Skaffa en inträdesbiljett till ABBA The Museum med en förbokad tidslucka och njut av en interaktiv upplevelse. Prova virtuella scenkläder, sjung, spela frågesport mixa originalmusik och stig upp på scenen med bandet.
Varaktighet: 2 timmar
20.52 €
Stockholm: Sightseeing på land och vatten med amfibiebuss
2913 betyg
Upptäck Stockholms många vackra sidor ombord på en amfibiebuss. Lyssna på roliga och intressanta berättelser om staden av en guide ombord och tillbringa cirka 50 % av rundturen på vattnet.
Varaktighet: 1 timme
Språk:   
33.49 €
Stockholm: Gamla stan 2 timmars guidad stadsvandring, historisk
141 betyg
Följ med på en guidad stadsvandring i Stockholm och upptäck den medeltida gamla stan. Se Stockholms domkyrka, Kungliga slottet och de färgglada 1600- och 1700-talsbyggnaderna och andra historiska platser.
Varaktighet: 2 timmar
Språk:   
42.5 €
Stockholm: Hop-On Hop-Off buss- och båtalternativ
1264 betyg
Att ta sig runt i Stockholm är enkelt med denna kombinerade buss- och båt-hop-on-hop-off sightseeingtur. Res genom Stockholm med din 24-timmarsbiljett, hoppa av och tillbaka på de många hållplatserna.
Varaktighet: 1 dag
Språk:            + 5
20 €
Stockholm: Sightseeing med öppen elektrisk båttur
244 betyg
Upptäck Stockholms landmärken på en miljövänlig sightseeingkryssning - en tystgående elbåt. Skådespelande guider gör historien levande för en unik upplevelse.
Varaktighet: 50 minuter
Språk:     
24.04 €

Städer i närheten av Stockholm