Rostock

Din reseguide för Rostock
Den största staden i Mecklenburg-Vorpommern är livlig och full av kontraster: stora gatuaxlar, moderna byggnader, smala gränder, gotiska tegelbyggnader, patricierhus som Kerkhoffhaus, en stadshamn och framför allt andan från den fjärran världen som börjar i hamnen i Warnemünde, 14 kilometer bort. Hansatiden präglar stadsbilden än idag: Hansans tegelgotik och universitetet vittnar fortfarande om forna tiders prakt: universitetet är Nordeuropas äldsta och grundades som ett utbildningscentrum för Hansan. Idag lever staden på hamnen och turismen: 400.000 kryssningsturister och 2,2 miljoner färjepassagerare kommer till staden varje år.

Den största staden i Mecklenburg-Vorpommern är livlig och full av kontraster: stora gatuaxlar, moderna byggnader, smala gränder, gotiska tegelbyggnader, patricierhus som Kerkhoffhaus, en stadshamn och framför allt andan från den fjärran världen som börjar vid hamnen i Warnemünde, 14 kilometer bort.

Än i dag präglas stadsbilden av hansatiden. Som en del av denna mäktiga handelssammanslutning handlade Rostockborna främst med Scania, som då låg i södra Sverige, och Danmark. Den hanseatiska tegelgotiken och universitetet vittnar fortfarande om det förflutnas glans: universitetet är det äldsta i norra Europa och grundades som ett utbildningscentrum för Hansan. Bakom stadshuset finns flera hus med gaveltak i gotisk stil som är väl värda att se. Nationalsocialisterna använde hamnen och varven för militära ändamål. Rostock blev därmed en viktig plats för krigsmaterielindustrin och ett prioriterat mål för de allierades bombningar, som förstörde halva staden.
Efter murens fall emigrerade många medborgare till andra städer. Idag lever staden av hamnen och turismen: 400 000 kryssningsturister och 2,2 miljoner färjepassagerare kommer till staden varje år.

Var ligger Rostock?

Rostock är en stad i Tyskland. Den ligger cirka 194 km nordväst om huvudstaden Berlin. Rostock har en befolkning på cirka 209.000 personer.

Städer i närheten av Rostock

56 km
70 km
72 km
83 km
98 km
105 km
108 km
133 km
147 km
153 km
158 km
169 km