Mecklenburg-Vorpommern

  1. Hem
  2.  › 
  3. Tyskland
Mecklenburg-Vorpommern har fått en fast plats bland Tysklands mest populära resmål, främst tack vare de inbjudande landskapen runt Mecklenburgs insjöområde. Men om du reser med husbåt, cykel eller vandringskängor i området mellan Müritz och Neustrelitz har du inte alls sett allt i delstaten. Sedan finns de populära öarna Usedom och Rügen i Östersjön och den sevärda huvudstaden Schwerin, för att nämna några andra höjdpunkter. Mecklenburg-Vorpommern har mycket att erbjuda med autentiska småstäder, den framväxande metropolen Rostock och framför allt cirka 2 000 kilometer kustlinje.

Intressanta platser i Mecklenburg-Vorpommern

Östersjöstaten Mecklenburg-Vorpommern (MV) med sina många sjöar har en mängd natur- och kultursevärdheter som gör en resa till MeckPomm till en mycket intressant upplevelse. Dessutom finns det en rad charmiga badorter och lika charmiga gamla stadsdelar i Schwerin, Mecklenburgs Versailles, samt Rostock, Ludwigslust, Wismar, Stralsund och andra MV-städer.

Bland sevärdheterna i Mecklenburg-Vorpommern finns flera av de många aristokratiska residensen i delstaten. Det förmodligen mest kända av dessa bostäder kan du till och med stoppa i fickan sedan 2007: Bilden av Schwerins slott pryder ett av de särskilda statliga mynten med ett nominellt värde på två euro. Det riktiga Schwerin-slottet på slottsön i Schwerinsjön, centralt beläget i Mecklenburg-Vorpommerns huvudstad, är ett utmärkt exempel på romantisk historism. Den imponerande byggnaden, vars ursprung går tillbaka över tusen år, fick sin nuvarande form i mitten av 1800-talet. Det tidigare hertigresidenset är numera säte för MV:s parlament och fungerar även som museum.

Liknande spektakulära slottsbyggnader, som också kombineras med stora slottsträdgårdar, finns bland annat i Neustrelitz och Ludwigslust.

Mycket mindre, men ändå värt ett besök, särskilt för litteraturintresserade, är Villa Irmgard, som byggdes 1906 i badorten Heringsdorf på ön Usedom i Östersjön. På 1920-talet var den ryske författaren Maxim Gorkij gäst i den neoklassiska villan direkt vid havet. Sedan 1948 har huset varit ett Maxim Gorkij-minnesmärke med permanenta och särskilda utställningar. Inte långt därifrån, i Ahlbeck, kan du promenera 280 meter mot sjön på Tysklands äldsta brygga.

De många imponerande natursköna områdena i landet har en helt annan charm. Till exempel kritklipporna i nationalparken Jasmund på ön Rügen, som inte minst har förevigats av den tidigromantiske målaren Caspar David Friedrich från Greifswald. Naturligtvis är den urskogsliknande Rostock Heath nordost om Rostock, Tysklands största kustskog med en yta på 60 kvadratkilometer, också ett utmärkt naturområde. Även det lätt kuperade Mecklenburgska Schweiz i Teterow-regionen garanterar ren naturupplevelse.

I Rostock, som är delstatens största stad med 210 000 invånare, är en promenad genom gamla stan och en avstickare till hamnen i hansestaden och färjestaden definitivt värda att göra. Samma sak gäller för Stralsund: i Stralsunds hamn kan du uppleva marinhistoria på museifartyget GORCH FOCK (I), som sjösattes 1933.