1. Hem
 2.  › 
 3. Italien

Porto Empedocle

Din reseguide för Porto Empedocle
Porto Empedocle är en kuststad i provinsen Agrigento på Sicilien, som grundades 1853 som en självständig kommun. Staden har ett strategiskt läge vid Medelhavet och är en viktig hamn för den södra delen av ön. Staden hette tidigare Molo di Girgenti och fick sitt nuvarande namn 1863 för att hedra den antika filosofen Empedokles, som föddes i Agrigento.

Porto Empedocle - hamnstad på Sicilien

Ett viktigt landmärke i staden är det historiska tornet, som byggdes på 1500-talet på order av kejsar Karl V för att skydda regionens jordbruksprodukter, särskilt spannmål. Under tidens gång har det haft olika funktioner, från försvarspostering till fängelse, och används nu som ett socialt och kulturellt centrum.

Efter att hamnens murar byggdes ut 1763 ökade handeln i Porto Empedocle kraftigt, vilket fick en avgörande betydelse för stadens ekonomiska utveckling. I dag fungerar hamnen i Porto Empedocle som ankarplats för färjorna till öarna Lampedusa och Linosa och spelar en viktig roll för den regionala godstrafiken.

Staden blev litterärt berömd genom författaren Andrea Camilleri, vars fiktiva karaktär Commissario Salvo Montalbano är djupt rotad i regionens kultur och platser. Trots det tillfälliga namnbytet till Porto Empedocle Vigàta 2003, som senare återkallades, kvarstår kopplingen till Camilleris verk.

Torre Carlo V är nu ett av Porto Empedocles landmärken

Intressanta platser i Porto Empedocle

Vad finns det att se i Porto Empedocle? De viktigaste attraktionerna på ett ögonblick:

 • Torre Carlo V: Tor net byggdes på 1500-talet och fungerade ursprungligen som ett försvar mot pirater och är nu Porto Empedocles landmärke. Tornet, som en gång i tiden fungerade som fängelse, är nu ett centrum för kulturella evenemang och ger besökarna en inblick i den lokala historien.
 • PortoEmpedocles hamn: Hamnen är utgångspunkten för färjor till närliggande öar som Lampedusa och Linosa och är ett livligt centrum för sjötrafiken. Besökare kan titta på liv och rörelse här eller ta en båttur till de pittoreska öarna.
 • Staty av Luigi Pirandello: Nära hamnen står en staty av den berömde författaren Luigi Pirandello, som föddes i det här området. Statyn hedrar hans litterära arv och är ett populärt fotostopp för litteraturälskare.
 • Marinella beach: Den här närbelägna stranden har blivit känd genom Andrea Camilleris romaner och lockar både lokalbefolkningen och turister. Stranden erbjuder en fantastisk utsikt över det kristallklara Medelhavet och är perfekt för ett avkopplande solbad eller ett dopp i havet.
 • Casa Museo di Luigi Pirandello: Huset där Luigi Pirandello föddes har byggts om till ett museum över Nobelpristagarens liv och verk. Besökarna kan beundra personliga artefakter, förstautgåvor av hans verk och andra minnessaker.
 • Kyrkan Maria SS. del Carmelo (Chiesa Madre): Kyrkan ligger i centrum av Porto Empedocle och är känd för sin religiösa konst och arkitektur. Det är en plats för kontemplation och här anordnas gudstjänster och kulturevenemang för invånarna.
 • Hamnmuren: Den byggdes på 1700-talet och vittnar om Porto Empedocles strategiska betydelse för handel och försvar. Idag erbjuder den en pittoresk promenad längs hamnen med utsikt över havet.
 • Piazza Kennedy: Piazza Kennedy är ett av stadens huvudtorg och är Porto Empedocles sociala hjärta, omgivet av kaféer och butiker. En idealisk plats för att njuta av den lokala känslan och titta på stadens liv och rörelse.
 • Den arkeologiska parken med templen i Agrigento (Valle dei Templi): Även om den inte ligger direkt i Porto Empedocle, ligger denna plats på UNESCO:s världsarvslista bara en kort bilresa bort och är en av regionens huvudattraktioner. I parken finns några av de bäst bevarade grekiska templen i världen och det är ett måste för alla historieälskare.
 • Via Roma: Denna livliga shoppinggata är Porto Empedocles kommersiella centrum, där besökare kan hitta lokala produkter och souvenirer. Längs Via Roma kan man också njuta av äkta sicilianska rätter på de olika restaurangerna och kaféerna.

Var ligger Porto Empedocle?

Porto Empedocle är en stad i Italien. Den ligger cirka 518 km söder om huvudstaden Rom. Porto Empedocle har en befolkning på cirka 16.000 personer.

Städer i närheten av Porto Empedocle

92 km
112 km
120 km
140 km
157 km
167 km
181 km
182 km