bRom reseguide - stadsresa Rom Italien
 1. Hem
 2.  › 
 3. Italien

Rom

Reseguide | Info och tips
Rom, "den eviga staden", anses inte bara vara den västerländska civilisationens vagga, utan också en skattkista av världshistoria. Från Colosseums antika ruiner till de stämningsfulla piazzorna väntar en oöverträffad blandning av historiskt arv och pulserande italiensk livsstil.

Rom, Italiens huvudstad och största stad, ligger mitt på den italienska halvön i regionen Lazio, söder om Apenninerna och bara ca 30 km från Medelhavet.

Staden var centrum för det romerska riket, ett av antikens största imperier. Rom är känt för sina antika monument och arkitektoniska mästerverk som Colosseum, Forum Romanum och Pantheon. Vatikanstaten, den minsta oberoende staten i världen och påvens säte, ligger också i Rom.

Topp 10

En stadsresa till Rom kräver noggrann planering för att man ska kunna njuta av de många sevärdheterna. Till höjdpunkterna hör naturligtvis Colosseum, Vatikanen med Peterskyrkan och Vatikanmuseerna, Pantheon, Trevifontänen och Spanska trappan.

Många av dessa sevärdheter kan nås till fots, men för längre sträckor är det tillrådligt att använda kollektivtrafiken. Biljetter till populära sevärdheter bör om möjligt bokas i förväg och det är bra att ge sig iväg tidigt för att undvika trängseln.

Forum Romanum ligger mellan de tre romerska kullarna Capitol, Palatin och Esquiline. I det antika Rom var det centrum för stadslivet. På 600-talet f.Kr. dränerades det tidigare sumpiga området och fler och fler byggnader uppfördes med tiden. Varje romersk kejsare satte sin prägel på ...
02
Kapitolinkullen är den näst minsta av Roms sju kullar. Redan under antiken var Capitolinkullen en av de viktigaste, eftersom det romerska rikets centrum låg här.
Det romerska Colosseum är en av de mest kända sevärdheterna i Rom och ligger i direkt anslutning till Forum Romanum. Även om Colosseum tyvärr bara delvis har bevarats i sin nuvarande form kan besökarna föreställa sig hur det ursprungligen användes som gladiatorarena. Ett ...
Pantheon på Piazza della Rotonda är en av de bäst bevarade byggnaderna i det antika Rom och har använts som kyrka sedan 609 e.Kr.
Peterskyrkan och Petersplatsen är bland de mest imponerande sevärdheterna i Rom.
Spanska trappan med sina 136 trappsteg är en av Roms mest kända sevärdheter och en populär mötesplats för turister.
Fontana di Trevi är inte bara Roms största fontän, utan också en av de mest kända i världen. Fontänen spelar en roll i många filmer och har därför blivit en riktig turistmagnet.
Information om att besöka Vatikanen och Vatikanmuseet i Rom. Inträdesavgift och pris för Vatikanmuseet.

Sevärdheter

Citypass och turer

Du bör boka biljetter till populära sevärdheter som Colosseum i Rom i förväg om det är möjligt. Citypass för staden Rom är ett bekvämt sätt att spara tid och pengar. Alternativt kan du också köpa enskilda biljetter till museer, stadsrundturer och de populära hop-on hop-off-bussarna.

Turer och sevärdheter

På denna sida hittar du de bästa turerna och stadsrundturerna i Rom.

Citypass Rom

Ett Rome Citypass är en kombinerad biljett till de viktigaste sevärdheterna i den italienska huvudstaden Rom (t.ex. Colosseum, Vatikanmuseerna). Det finns olika leverantörer; beroende på Citypass ingår även kollektivtrafik och de populära hop-on hop-off-bussarna. På den här sidan kan du ta reda på vilka ...

Resa till Rom

Kollektivtrafik i Rom

Kollektivtrafiken i Rom består huvudsakligen av ett omfattande bussnät, tre tunnelbanelinjer och flera spårvagnslinjer. Biljetter gäller för alla transportmedel och det finns olika typer av biljetter och pass. På den här sidan hittar du detaljerad information om de olika transportmedlen i Rom samt allt ...

Var man kan bo

Rom erbjuder ett brett utbud av boenden som passar alla smaker och budgetar. Från lyxiga hotell i magnifika historiska byggnader till mysiga bed & breakfast i pittoreska gränder - staden har något för alla resenärer.

Särskilt populära stadsdelar är

 • Trastevere: Känd för sitt livliga nattliv och sina pittoreska gränder.
 • Monti: Nära Colosseum, perfekt för konst- och kulturälskare.
 • Prati: Elegant stadsdel nära Vatikanen med exklusivt boende.
 • Campo de' Fiori och Piazza Navona: Centralt beläget, perfekt för turister som vill uppleva det historiska Rom.
 • Testaccio: Känd för sitt autentiska romerska kök och livliga nattliv.

Shopping

Rom är inte bara rikt på historia, konst och kultur, utan också ett riktigt paradis för shoppingfantaster. Från de glittrande designerbutikerna i Via Condotti till de charmiga antikaffärerna i Trastevere, Rom erbjuder många shoppingmöjligheter.

 1. Via del Corso och det omgivande området: Det är här hjärtat av den romerska shoppingen slår. Via del Corso är känd för sin mångfald av butiker, från stora märken till små boutiquer. På de omgivande gatorna, som Via Condotti och Via del Babuino, hittar du lyxiga designermärken.
 2. Trastevere och Monti: Om du letar efter något unikt ska du besöka stadsdelarna Trastevere och Monti. Här hittar du ett brett urval av vintagebutiker, oberoende boutiquer och hantverksbutiker.
 3. Romerska marknader: För en äkta romersk shoppingupplevelse, besök en av de många marknaderna. Campo de' Fiori är känd för sina matstånd, medan Porta Portese-marknaden, som äger rum varje söndag, är perfekt för fyndjägare.
 4. Galleria Alberto Sordi: Galleria Alberto Sordi erbjuder en kombination av shopping och historia. Det imponerande shoppingcentret ligger i en historisk byggnad och erbjuder ett brett urval av butiker och kaféer.
 5. Mat och delikatesser: Rom är också ett paradis för foodies. I butiker som Volpetti i Testaccio eller Roscioli nära Campo de' Fiori hittar du italienska specialiteter av hög kvalitet som ost, skinka och pasta.

Roms historia

Staden Roms historia är en fascinerande resa genom årtusendena. Enligt legenden grundades Rom på 800-talet f.Kr. av tvillingbröderna Romulus och Remus, som uppfostrades av en varghona. Även om den historiska sanningshalten i denna grundningslegend är omtvistad, är det säkert att Rom har sina rötter i de första bosättningarna på de sju kullarna vid Tibern.

Den kapitolinska varghonan diar tvillingarna Romulus och Remus (medeltida bronsfigur i de kapitolinska museerna).

Under de århundraden som följde utvecklades Rom från en liten bosättning till en mäktig stad. På 600-talet f.Kr. upplevde Rom en period av urbanisering och kulturell utveckling under de etruskiska kungarnas styre. Etruskerna satte sin prägel på stadens arkitektur och religiösa liv.

När den siste etruskiske kungen föll 509 f.Kr. grundades den romerska republiken. Denna epok präglades av sociala spänningar, politiska reformer och territoriell expansion. Det romerska samhället präglades av konflikter mellan patricier och plebejer, där de senare gradvis fick fler politiska rättigheter.

Republikens period avslutades med inbördeskrigen under det 1:a århundradet f.Kr. som ledde till upprättandet av det romerska imperiet. Rom blomstrade under Augustus, den första romerska kejsaren. Monumentala byggnader som Pantheon, Forum Romanum och Colosseum vittnar om denna epoks prakt. Rom blev centrum för en värld som sträckte sig från Storbritannien till Egypten.

Senantiken var en tid av förändring och utmaningar för Rom. Staden belägrades och plundrades flera gånger av germanska stammar, bland annat av västgoterna 410 e.Kr. Trots dessa motgångar förblev Rom ett centrum i den kristna världen, särskilt efter att kristendomen hade upphöjts till statsreligion.

Efter det västromerska rikets fall på 500-talet e.Kr. förlorade Rom sin politiska betydelse, men dess andliga och religiösa betydelse kvarstod. Under medeltiden blev Rom påvarnas säte och under renässansen upplevde staden en ny storhetstid. Konstnärer och arkitekter som Michelangelo och Bernini präglade stadsbilden och lämnade efter sig ett rikt arv.

I modern tid spelade Rom en central roll i den italienska enhetsrörelsen och blev huvudstad i det nygrundade kungariket Italien 1871. Under 1900-talet upplevde staden både andra världskrigets fasor och ett enormt ekonomiskt uppsving under efterkrigstiden.

Idag är Rom en pulserande metropol som kombinerar sitt rika förflutna med dynamiken i det moderna livet. Rom finns med på UNESCO:s världsarvslista och är ett av världens mest besökta turistmål - ett levande vittnesbörd om mänsklighetens historia och kultur.

Var ligger Rom?

Rom är en stad i den italienska regionen och ligger cirka 2 km sydväst om huvudstaden Rom. Rom har en befolkning på cirka 2.837.000 personer.

Tickets und Touren

Rom: Prioriterad tillgång Colosseum, Forum Romanum & Palatine Tour
43410 betyg
Njut av exklusivt tillträde till Colosseum, Forum Romanum och Palatinska berget på en guidad tur. Gå i gladiatorernas och kejsarnas fotspår när du reser tillbaka till det antika Roms era.
Varaktighet: 2.5 timmar
Språk:           
74.4 €
Rom: Pantheon biljett som låter dig hoppa över kön
1693 betyg
Gå förbi de långa köerna och fördjupa dig i hjärtat av Rom med skip-the-line Pantheon-biljetter. Upplev det bestående arvet från romarriket genom att gå in i en anmärkningsvärd arkitektonisk pärla.
Varaktighet: 45 minuter
Språk:   
5 €
Det bästa av Vatikanen: Snabba höjdpunkter
346 betyg
Följ med en passionerad konsthistorisk guide förbi de långa biljettköerna och rakt in i Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet på denna guidade rundtur i Rom.
Varaktighet: 2.5 timmar
Språk:   
92.59 €
Rom: Borghese Gallery Guidad tur med Skip-the-Line-entré
413 betyg
Besök Borghese-galleriet med denna exklusiva rundtur med inträde utan kö. Ge dig ut på en resa i det förflutna när du utforskar en av Roms mest kända platser och ser olika kända konstverk.
Varaktighet: 2 timmar
Språk:   
47.5 €
Rom: Colosseum-tur med tillgång till gladiatorarenan
5664 betyg
Följ med på en guidad rundvandring och få exklusivt tillträde till Colosseum-arenan för att upptäcka de gamla romerska spelens underverk. Ha nöje av såväl Colosseums bottenvåning som den andra våningen.
Varaktighet: 1.5 timmar
Språk:   
79.2 €
Rom: Colosseum, Forum, & Palatinkullen Ingång med ljudguide
129 betyg
Upptäck hjärtat av det antika Rom med en 24-timmars biljett till Colosseum, Forum Romanum och Palatinkullen. Utforska ikoniska ruiner i din egen takt och lär dig mer om dem med hjälp av en ljudguide i appen.
25 €

Städer i närheten av Rom

50 km
92 km
116 km
117 km
141 km
144 km
175 km
180 km
181 km
188 km
199 km