Glasgow

Din reseguide för Glasgow
Glasgow är den största staden i Skottland och den tredje största i Storbritannien, belägen vid floden Clydes strand. Staden är känd för sin viktiga roll i den industriella revolutionen och är nu hem för ett antal välkända kulturinstitutioner, bland annat Kelvingrove Art Gallery, Burrell Collection och University of Glasgow.

Glasgow ligger vid floden Clydes strand i västra Skottland och är den folkrikaste staden i Skottland och den fjärde största staden i Storbritannien. Den spelar en viktig roll i Skottlands historia och nutid och har under århundradena utvecklats från en liten landsbygdsort till en livlig stadskärna.

En viktig aspekt av Glasgows historia är dess roll under den industriella revolutionen. Staden utvecklades snabbt till ett av världens ledande centra för kemikalier, textilier och ingenjörskonst, särskilt skeppsbyggnad och marin teknik. Den livliga handeln med Nordamerika, Västindien, Orienten, Indien och Kina bidrog till att Glasgow ofta kallades för "det brittiska imperiets andra stad".

Den akademiska traditionen är en annan formativ del av stadens historia. Glasgow University grundades på 1400-talet och spelade en central roll i den skotska upplysningen på 1700-talet och är nu ett av de äldsta och mest prestigefyllda universiteten i världen, vilket bidrar till att positionera Glasgow som ett centrum för intellektuellt och kulturellt liv.

Glasgow är också rikt på kulturella institutioner. Kelvingrove Art Gallery and Museum har en imponerande samling konstverk och historiska artefakter, medan Burrell Collection innehåller den omfattande personliga samlingen av sjöfartsmiljonären Sir William Burrell. Scenkonsten är också mycket levande, med Royal Conservatoire of Scotland och Scottish Opera som ledande aktörer.

Under de senaste decennierna har Glasgow genomgått en omfattande stadsförnyelse, vilket har bidragit till att diversifiera ekonomin och stärka dess position som ett attraktivt turistmål. Med en stark närvaro inom sektorer som finansiella tjänster och teknik är staden fortfarande ett viktigt ekonomiskt centrum i Skottland.

Var ligger Glasgow?

Glasgow är en stad i Storbritannien. Den ligger cirka 555 km nordväst om huvudstaden London. Glasgow har en befolkning på cirka 636.000 personer.

Städer i närheten av Glasgow

66 km
176 km
193 km
287 km
293 km
296 km
308 km
380 km
406 km
412 km
422 km
422 km