Frihetsgudinnan

  1. Hem
  2.  › 
  3. USA
  4.  › 
  5. New York

Frihetsgudinnan på Liberty Island i New Yorks hamn är ett av USA:s mest kända landmärken och en symbol för frihet och välkomnande av invandrare. Den invigdes 1886 och var en gåva från Frankrike till USA. Statyn lockar varje år miljontals besökare från hela världen som beundrar dess historiska betydelse och ikoniska status.

Frihetsgudinnan ritades av den franske skulptören Frédéric Auguste Bartholdi och överlämnades som en gåva till USA 1884 för att symbolisera vänskapen mellan de två nationerna och de gemensamma värderingarna frihet och demokrati. Statyn invigdes 1886 och har sedan dess varit ett utmärkande landmärke i New York och USA.

Statyn föreställer den romerska gudinnan Libertas som håller en fackla i sin högra hand, vilket symboliserar frihetens ljus. I sin vänstra hand håller hon en tavla med datumet för den amerikanska självständighetsförklaringen. Vid hennes fötter ligger brutna kedjor som symboliserar befrielse från förtryck och tyranni.

Frihetsgudinnans popularitet beror på dess historiska betydelse och ikoniska status som symbol för frihet och amerikanska värderingar. Varje år lockar statyn miljontals besökare från hela världen för att beundra den imponerande skulpturen och den historia och symbolik som är förknippad med den.

Besökare kan ta sig till Frihetsgudinnan med färja, som avgår från Battery Park på Manhattan och Liberty State Park i New Jersey. Färjan tar också besökarna till den närliggande Ellis Island, som en gång var den viktigaste porten för invandrare till USA och som nu är hemvist för Ellis Island National Museum of Immigration.