1. Hem
  2.  › 
  3. Belgien
  4.  › 
  5. Brygge

Stadshuset

Stadshuset i Brygge

Stadhuis är en del av museikomplexet Bruggemuseum, men är också fortfarande det aktiva administrativa sätet för Brygge stadsstyrelse. Kännare beskriver det gamla stadshuset inte bara som ett av de äldsta, utan framför allt som ett av de vackraste stadshusen i Flandern, vilket med rätta är känt utanför Flanderns gränser.

Byggnaden är ett av de äldsta exemplen på gotisk arkitektur i hela Flandern och Nederländerna.Den magnifika fasaden, som är dekorerad med skulpturer, byggdes ut flera gånger under 1500- och 1600-talen och ger information om den stora rikedomen i Brygge vid den tiden. Under franska revolutionen förstördes fasaden nästan helt och hållet. 1895-1905 renoverades och byggdes hela interiören om. Sedan dess har salarna och rummen också fått en gotisk stil, och väggarna har försetts med målningar som visar scener från Brygge historia.

Det sengotiska stadshuset i Brygge

Det sengotiska stadshuset i Brygge byggdes mellan 1376 och 1420, vilket sammanfaller med den viktiga perioden då Brygge var det viktigaste ekonomiska centret i nordvästra Europa. Den genomarbetade fasaden visar på ett imponerande sätt stadens rikedom och betydelse vid tiden för byggandet. I slutet av 1300-talet bodde det trots allt mer än 40 000 människor i Brygge. Ungefär samtidigt med stadshuset byggdes också en andra stadsmur för deras säkerhet.

Inne i stadshuset leder en elegant utformad trappa till de stora salarna som nu används som en del av Bruggemuseet. Under tidigare århundraden hade trappan också en ceremoniell betydelse.

Stadshusets utformning tjänade som modell för många senare flamländska stadshus. Fasadfigurerna, färgglatt utformade av mästare von Eyck, gick förlorade under den franska revolutionen, liksom många av stadens skatter. Trots detta är byggnadens prakt fortfarande tydligt synlig i dag.

Stadhuis idag

Du är välkommen att besöka flera rum i stadshuset. Framför allt ger den tidigare magistratens mötesrum, den gotiska salen, på första våningen en fascinerande inblick i stadens historia. Här berättar väggarna bokstavligen om olika episoder som Brügge har upplevt under århundradena i form av spännande väggmålningar från slutet av 1800-talet. Här finns kyrkan och stadens historia förevigad, liksom inflytelserika adelsmän och berömda medborgare i staden. Den konst och det hantverk som utvecklats under århundradena hedras också genom bilder. Dessutom kan du beundra rummets exceptionellt utformade tak av ek. Den är från 1402 och ger dig ett levande intryck av det enastående hantverket i Flandern under senmedeltiden.

Den historiska salen i det gamla Stadhuis är också tillgänglig och innehåller historiska dokument, utställningar och målningar. När du besöker utställningen och de strukturella delarna kommer du att upptäcka många spännande händelser i stadens historia och det intressanta förhållandet mellan brüggeborgarna, furstarna och förvaltningarna under århundradena.