1. Hem
  2.  › 
  3. Frankrike
  4.  › 
  5. Nice

Specialiteter från Nice

Regionens kulinariska delikatesser

Köket i Nice är lätt och medelhavsinspirerat och kännetecknas framför allt av olivolja, regionala grönsaker och fisk.

Mycket fisk och färska grönsaker

Naturligtvis har köket i Nice mycket mer att erbjuda än den världsberömda "Salad Nicoise". Köket i regionen är lätt och medelhavsinspirerat, med mycket färska grönsaker och fisk. Besökare i Nice bör definitivt prova oliverna från Nice. De är små och fasta och mycket goda. Oliverna används för att göra "tapenade", en pasta som är utmärkt på rostade brödskivor. Naturligtvis produceras också utmärkta olivoljor i regionen. Det finns några butiker där du kan äta snacks eller prova ett av vinerna från Provence.

Vi rekommenderar "Oliviera", som ligger i gamla stan i Nice. Förutom ett rikt sortiment av specialiteter från regionen kan man här smaka på typiska lokala rätter. Särskilt välsmakande är "fleurs de courgettes farcies", som är zucchiniblommor fyllda med en köttfärsblandning. Vinerna från Nice inland, till exempel "Bellet", är att rekommendera. Den lilla vinregionen är hemvist för de äldsta vingårdarna i Frankrike och producerar utmärkta viner med AOC-stämpel.

Om du vill prova något mycket typiskt men ganska okänt, ska du våga ta en tugga i "Tarte aux blettes". En söt kaka fylld med äpplen, mangold, sultaniner och pinjenötter. En mycket ovanlig skapelse, men som verkligen har sin charm. En annan berömd maträtt i regionen är naturligtvis fiskesoppan från närliggande Marseille, "Bouillabaisse", som är ett måste för fiskälskare när de besöker Cote d'Azur. I Nice är fisk ändå en viktig del av menyn, tillsammans med regionala produkter som olivolja och grönsaker. "Pissaladière", en sorts löktårta med ansjovis, är också mycket god.

Listan över typiska rätter är lång och Provence är känt för sitt utmärkta kök. Gourmeter som älskar att äta och prova nya maträtter kommer garanterat att hitta vad de söker i Nice-regionen.