1. Hem
  2.  › 
  3. Italien

Salerno

Din reseguide för Salerno
Salerno är en italiensk hamnstad vid Salernobukten i regionen Kampanien. Staden är rik på historia och kultur och är en viktig transportknutpunkt i regionen. Salerno är känt för sitt pittoreska landskap, sina historiska sevärdheter, sina kulinariska läckerheter och sitt milda klimat och lockar turister från hela världen.

Geografiskt läge

Salerno ligger vid Tyrrenska havet i Salernobukten i regionen Kampanien. Staden ligger sydost om Neapel och norr om nationalparken Cilento, som är känd för sin oförstörda natur och sina antika ruiner. Salerno omges av berg som bildar en dramatisk bakgrund till kustlandskapet.

Stadens historia

Salernos historia går tillbaka till antiken och man tror att staden grundades av etruskerna. Under århundradena ockuperades Salerno av olika folk, bland annat romarna, langobarderna och bysantinerna. Staden spelade en viktig roll under medeltiden och var hem för världens första medicinska skola, Schola Medica Salernitana. Under andra världskriget var Salerno skådeplats för Operation Avalanche, de allierades invasion av det italienska fastlandet.

Kulturella sevärdheter

Salerno är rikt på kulturella sevärdheter. Katedralen i Salerno, även känd som San Matteo, är ett viktigt arkitektoniskt monument och rymmer reliker från St Matthew. Provinsen Salernos arkeologiska museum har en omfattande samling av föremål från regionen.

En annan höjdpunkt i staden är Giardino Minerva, en historisk botanisk trädgård som skapades på medeltiden av Salernos medicinska skola. Här hittar besökarna ett stort urval av växter och örter som användes för medicinska ändamål.

Kulinariska specialiteter

Salernos kulinariska specialiteter är lika varierande som dess historia. Det regionala köket är känt för sin användning av färska, lokala ingredienser som skaldjur, grönsaker och örter. Typiska rätter är pasta med fisk och skaldjur, pizza och mozzarella di bufala. Salerno är också känt för sina söta delikatesser, särskilt sfogliatella, ett smördegsbakverk fyllt med ricotta.

Var ligger Salerno?

Salerno är en stad i Italien. Den ligger cirka 233 km sydost om huvudstaden Rom. Salerno har en befolkning på cirka 133.000 personer.

Städer i närheten av Salerno

15 km
25 km
34 km
47 km
56 km
117 km
144 km
148 km
177 km
183 km
198 km