1. Hem
  2.  › 
  3. Boka en färja
  4.  › 
  5. Rederier

Norled

Rutter, biljetter och tidtabeller
Norled är ett norskt färjerederi som erbjuder ett stort antal förbindelser från det norska fastlandet till norska öar och kuststäder. Norled erbjuder också kryssningar i några av Norges största fjordar.
  1. Om Norled
01

Om Norled

Norled är efterföljaren till Tide Sjø AS. Namnet Nordled har använts sedan en sammanslagning 2012. Som ett entreprenadföretag inom Statens vegvesen täcker Norled huvudsakligen korta och medellånga förbindelser från norska kuststäder till de många offshoreöarna och säkerställer därmed deras försörjning. Dessutom finns det några förbindelser som överbryggar fjordar, till exempel den djupt inskurna Sognefjorden. I Oslofjorden driver Norled fem rutter som trafikeras av expressbåtar och är en del av det utökade stadstransportnätet runt den norska huvudstaden.

Totalt omfattar Norleds linjenät 224 linjer och 19 hamnar. I linje med det stora verksamhetsområdet och det omfattande nätverket har Norled en omfattande flotta med för närvarande 45 bilfärjor och 17 snabbfärjor (utan fordonsutrymmen) i drift. Dessa inkluderar några av världens första helelektriska färjor.

Expressfärjetrafik erbjuds i Hordaland, Oslofjord, Rogaland, Sogn och Fjordane samt Troms. De flesta färjerutterna går en eller två gånger om dagen, och restiden är vanligtvis mellan en och två timmar; de kortaste överfarterna (från Aurland till Flåm och från Mjømna till Vardetangen) tar bara tio minuter. De längsta rutterna börjar i Bergen och går till kuststaden Selje och in i Sognefjorden till Flåm och Sogndal. Restiden för dessa sträckor är cirka fem timmar.

Ett speciellt inslag är de kryssningsrutter som Norled erbjuder i tre fjordar (Hardangerfjorden, Sognefjorden och Lysefjorden) under sommarsäsongen.