1. Hem
  2.  › 
  3. Portugal
  4.  › 
  5. Lissabon

Praça do Comércio

Det gigantiska Praça do Comércio (handelstorget) i stadsdelen Baixa i huvudstaden Lissabon är värt att se. Torget ligger i slutet av Rua Augusta och gränsar till floden Tejo.

Torgets historia

Torget kallades ursprungligen Terreiro do Paço (palatset) eftersom det fram till 1755 var platsen för det kungliga palatset där de portugisiska kungarna bodde i över 200 år. Slottet förstördes dock helt av den stora jordbävningen och den efterföljande tsunamin. Efter jordbävningen återuppbyggdes torget enligt ritningar av markis de Pombal, en av 1700-talets viktigaste portugisiska statsmän.

Nya byggnader byggdes i U-form runt torget och innehöll kontor för tull- och hamnmyndigheterna. Dessutom byggdes en triumfbåge vid ingången till Rua Augusta och en ryttarstaty av kung José I som tack för att han finansierade återuppbyggnaden.

Torget var en viktig mötesplats för stadens handel under 1700- och 1800-talen. Tack vare sitt läge direkt vid hamnen var Praça do Comércio viktig för utrikeshandeln, rederierna och landets ekonomi.

Torget fick ytterligare historisk betydelse 1974 då det användes som mötesplats för upprorsmännen under nejlikerevolutionen, militärkuppen mot landets auktoritära diktatur.

Fram till slutet av 1900-talet användes torget som parkeringsplats. Numera är det en gågata och en populär plats för evenemang.

Vad finns det att se?

Praça do Comércio består av en imponerande triumfbåge i slutet av Rua Augusta, genom vilken man kommer in på torget, som är 170 gånger 170 meter stort. I valvbågen finns bilder av portugisiska nationalhjältar, som Vasco da Gama och även markisen av Pombal. Torget är inramat av olika palats och i mitten står statyn av kung José I till häst.

Torgets form ger en underbar utsikt över Tagusflodens mynning och numera kan du hitta många kaféer och restauranger här.