Nordstrand

  1. Hem
  2.  › 
  3. Tyskland
  4.  › 
  5. Schleswig-Holstein
  6.  › 
  7. Öar
Ön Nordstrand är en dikeformad halvö i distriktet Nordfriesland i delstaten Schleswig-Holstein. Fram till 1987 var ön Nordstrand, som ligger framför Husum, en ren sumpö. Hallig Nordstrandischmoor hör också till Nordstrands kommun.

Halvön var redan 1906/07 förbunden med fastlandet genom en cirka 2,6 kilometer lång damm. På den tiden tjänade dammen uteslutande till att skydda kusten och kunde endast korsas av fotgängare vid lågvatten. Under åren 1933-1935 kunde dammen äntligen göras översvämningsfri. Sedan dess har ön Nordstrand varit ansluten till fastlandet genom en cirka 4,3 kilometer lång väg. Med hjälp av praktiska ramper kan man använda kajen under alla årstider, oberoende av väder och vind. Sedan Beltringharder Koog färdigställdes 1987 har Nordstrand varit en halvö med en mycket bra förbindelse till fastlandet. Den populära semesterorten är omgiven av havet på tre sidor.

Nordstrand - ön i Vadehavet

Semesterön Nordstrand anses vara det gröna hjärtat i Vadehavet. Halvön kan nås när som helst via Nordsjöns dike. Ett besök i Nordstrand är värt att göra under alla årstider. På vintern blåser en frisk vind över vallen. Besökarna kan vandra över frusna gyttjeflak och genom vita snöklädda landskap. På långt håll glöder lågorna från Biike som brinner på stranden. Pubarna och tesalongerna är särskilt mysiga under kyliga vinterdagar. En Pharisee- eller tepunch värmer upp vandrare och vandrare. På sommaren prioriteras rekreation på stranden.

Kurer på ön Nordstrand

På den lugna ön Nordstrand har du lämnat stressen och det hektiska livet på fastlandet bakom dig. Den klara luften från Nordsjön bidrar till avkoppling. Det syrerika havsstimulansklimatet ökar kroppens försvar och välbefinnande. Promenader förbättrar blodtillförseln till huden och gyttjepromenader tränar cirkulationen. Ön Nordstrand erbjuder de bästa förutsättningarna för en lyckad vistelse på en kurort. Kurer på ön i Nordsjön marknadsförs året runt. Nordstrands spacenter ligger i stadsdelen Norderhafen direkt bakom den yttre vallen. Alla medicinska avdelningar finns där under samma tak. Hälsocentralen har en pool med ett bubbelbad med 34 grader varmt vatten, ett kallt bad och en bastu. Förutom havsvatten är de viktigaste kurmedlen i Nordstrand inhalationer, massage och gyttjebehandlingar.

Nordstrands varierande historia

Den nordfrisiska ön Nordstrand har ett rikt förflutet. Under en historisk stormflod den 16 januari 1362 översvämmades stora delar av ön. Ön har dock hotats av havet gång på gång under tidernas lopp. Nordstrand nämns i dokument redan år 1200. På den tiden var den nuvarande halvön en del av en dämd halvö. Huvudorten var det legendariska Rungholt. Enligt Waldemar II:s jordebok fanns det 59 kyrkor och kapell på Nordstrand vid denna tid. De två stora översvämningarna 1300 och 1362 gav ön dess hästskoform. Med tiden upplevde öborna flera stormvågor, men de lät sig inte skrämmas av dem. I dag är Nordstrandhalvön en del av nationalparken Schlewig-Holstein Waddenzee.

Nordstrand - Ö i UNESCO:s världsarvsområde Vadehavet

Nationalparken Schleswig-Holstein Waddenzee har utsetts till världsarv av Unesco. Den unika kombinationen av sanddyner, saltkärr, stränder, hallig och öar är det som gör naturparken så charmig. Ett särskilt skyddat natur- och kulturlandskap väntar på att upptäckas. Ett besök i nationalparken är en av höjdpunkterna på en semester i Schleswig-Holstein. Vadehavet anses vara ett dynamiskt landskap som ständigt förändras under inflytande av tidvattnet. Tidvattenströmmar och tidvattenvägar kors och tvärs över de stora gyttjebottnarna och längs de svagt sluttande sandstränderna. Täta sjögräsängar, musselbäddar och gyttjebottnar ger skydd och föda åt många djur. De blommande saltkärren i dammens förland är värda att se. Dyner och vita stränder avlöser varandra i det varierande landskapet. Varje år använder miljontals flyttfåglar Vadehavet som rastplats på sin mellanlandning på väg söderut.

En speciell upplevelse - en promenad på gyttjebotten

En vandring på havsbotten är ett av de bästa sätten att upptäcka landskapet. Tidvattnet växlar var sjätte timme. På grund av de skiftande vattennivåerna är det möjligt att vandra långt in i gyttjebotten när som helst på året. Dessutom kan man upptäcka andra öar och Halligen på en slammarvsvandring. Tillsammans med en utbildad guide får gästerna uppleva ett unikt naturfenomen. Fåglarnas rop avbryts av lerans knastrande. Stora flockar av fåglar passerar över den vidsträckta horisonten. Vätande fåglar springer över den torra havsbottnen på jakt efter musslor och maskar. Under en promenad på gyttjebotten tar kropp och själ ett djupt andetag. Med lite tur kan du till och med få syn på plattfisk. När havet drar sig tillbaka vid lågvatten sköljs musslor, krabbor och sjöstjärnor upp på stranden. Sälar kan också observeras på avstånd när de solar sig på en sandbank.

Fariséen uppfanns på Nordstrand

En av de kulinariska specialiteterna på ön Nordstrand är den så kallade Pharisee. Denna populära dryck serveras under hela året på öns restauranger och kaféer. Enligt traditionen kom den berömda fariséen ursprungligen från den nordfrisiska ön Nordstrand på 1800-talet. På den tiden var den asketiske pastorn Georg Bleyer chef för öns församling. I hans närvaro drack fransmännen aldrig alkohol. Men när bonden Peter Johannsen lät döpa sitt sjätte eller sjunde barn ville byborna skåla med en alkoholhaltig dryck. De använde ett trick och förberedde den första fariséen. Gräddtoppingen förhindrar att rommen avdunstar i det varma kaffet och kaffespecialiteten luktar inte av alkohol. Vid dopet fick pastorn naturligtvis ett alkoholfritt kaffe med grädde. När stämningen runt omkring honom blev alltmer glad, började han känna sig misstänksam. Han jämförde sina troende med andra kända hycklare och ropade: "Fariséer!" Det är så den östfrisiska nationaldrycken fick sitt namn. Den färska fisken kommer nyfångad från kuttern på ön Nordstrand. Färska krabbor, guldgula sandflak och nyfyllda fiskmackor står på menyn på öns restauranger varje dag. Till Nordstrands läckra specialiteter hör också hemgjorda kakor och mjuka dykerier.

Upptäck Nordstrands omgivningar på utflykter

Det är aldrig tråkigt på Nordstrand. Förutom lugn, avkoppling och ett bra klimat har den lilla ön många intressanta utflykter att erbjuda. Gästerna upptäcker traditionell keramikkonst under ett besök på Nordstrands keramik. Ett besök på Baumbachs fårfarm är roligt för både föräldrar och barn. Båtturer tar dig till grannön Pellworm och till öarna Amrum och Sylt. Halligen Hooge, Gröde och Nordstrandischmoor kan också upptäckas med båt. En hästdragen vagn tar dig till Hallig Südfall. På en båttur kan du se sälbankarna på nära håll. Cykla runt i naturreservatet Beltringharder Koog. Den som vill ha en omväxling efter lugnet på Nordstrand kan shoppa och ta en kulturell rundtur i Husum. För hälsomedvetna och spa-semestrar rekommenderas ett besök på Nordstrand Health Centre.

Ta sig till Nordstrand

Ön Nordstrand är lätt att nå med bil och tåg. Om du reser med bil tar du A23 till Heide och sedan B5 via Husum till Nordstrand. Alternativt kan du ta A7 mot Schleswig-Schuby i riktning mot Husum. Det finns regelbundna tågförbindelser med Deutsche Bahn från alla tyska städer till Husum. Det finns bussförbindelser från Husum station till Nordstrand.