Norderney

  1. Hem
  2.  › 
  3. Tyskland
  4.  › 
  5. Niedersachsen
  6.  › 
  7. Öar
Norderney är 26 kvadratkilometer stort med sina långa stränder, färgglada saltkärr, sanddyner och imponerande liv i Vadehavet. Enligt historikerna skapades denna idyll av två naturkrafter - Marcellus-strömmen 1362 och Petrif-strömmen 1651 - som ledde till att ön Osterende skapades, en ö som i dag inte finns med på land- eller sjökartor. Norderney är fortfarande kvar, och om du vill komma närmare öns charm och magi i lugn och ro kan du säkra en plats på "Bömmels Bimmelbahn" vid Rosengarten och bli körd i två timmar till de mest intressanta platserna.

Öar är paradis som omfamnas av havet och där besökarnas längtan ofta matas av böcker. Detta är inte annorlunda på Norderney, Tysklands äldsta semesterort vid Nordsjön, även om många öbor anser att denna idylliska bit i havet faktiskt förtjänar att bli omtalad oftare av estetiker. Heinrich Heine skrev trots allt en cykel här som han kallade "Nordsjön".

"Jag älskar havet som min själ", så sammanfattar poeten från Düsseldorf intrycken från sina täta besök på Norderney. Även om inte allt han skrev om ön smickrade lokalbefolkningens själar, vittnade Heines rader om en djup kärlek till sanddynerna, vassgräset och surströmmingens spray. Norderneyborna satte därför upp ett monument till Heinrich Heines ära. Den står, gjuten i brons, framför den historiska Kurtheaterbyggnaden.

Det var inte alltid bara de rika och vackra som tillbringade sorglösa dagar på Norderney och hyrde en korg på stranden framför strandpromenaden. Men ön blev ändå mycket tidigt ett utmärkt resmål för krönta huvuden. En av de första som besökte det 1863 var ingen mindre än den blinde kung George V av Hannover. Och eftersom han gillade den kryddiga luften från Nordsjön förädlade han Norderney genom att göra ön till ett av sina sommarresidens. Under senare år kom och gick guelferna dit, och dagens semesterfirare som promenerar genom gränderna och gatorna befinner sig ibland på historisk mark.

Det som i dag ganska föraktfullt kallas "profana byggnader" kom trots allt till stånd. På Norderney har de stått emot stormar i goda och dåliga tider. Som det imponerande spahotellet eller basarbyggnaden och Conservationshaus. Och eftersom de kungliga hanoveranerna upprätthöll ett nära förhållande till den brittiska kronan styrdes Storbritannien faktiskt från Norderney under en kort period på 1800-talet.

Det är ganska ovanligt att det förflutna och nutiden möts, men på Norderney är det så. Under ett koppartak presenterar sig det historiska Marienhöhe i en evig prakt. Sedan 170 år tillbaka har paviljongen stått på en dyn, och de som vill ha en speciell atmosfär som semesterfirare kan få te serverat i dagens café. Detta var drottning Marie av Hannovers favoritplats, som bjöd in sitt hovs damer för att prata och fira här. "Älskade Misi" kallade kung George V sin hustru, som kom från huset Sachsen-Altenburg och som han hade träffat på Norderney.

Om du vill lära dig mer om historien om denna unika badort vid Nordsjön bör du besöka det lokala historie- och badmuseet, som ligger i ett gammalt fiskarhus inte långt från den västra stranden. Där kan gästerna få en intensiv inblick i öbornas livscykel och den sociala utvecklingen under århundradena. Detta är en plats där Norderney vårdar sina minnen.

Vissa saker på ön har fått lite patina, men även i detta uttryck för en åldrande process ser många gäster en gnutta romantik och känner igen charmen från en svunnen tid. Det är här som Norderney tydligt skiljer sig från alla de östfrisiska grannöarna. De står förvånade framför skansen i Kurpark, som en gång byggdes som ett bålverk mot britterna som var stationerade på Helgoland. Otto von Bismarck var gäst på Norderney när han var mycket ung. Det gjorde även den senare fältmarskalken Blücher. Enligt historien blev han framför allt förälskad i kasinots spelbord. Och förmodligen också med den kolja, de bönor och det fårkött som serverades i konservatoriet.

Det är sanddynerna som redan på den tiden hade tagit emot öns aristokratiska besökare och som de valde som mål för sina frekventa vagnsresor. Stranden är fortfarande kilometerlång och presenterar sig med sin pärlvita sand och med Vadehavets urbana natur som en del av den stora nationalparken. De flesta semesterfirare känner sig i dag särskilt hemma på den västra stranden eller den norra stranden. Därifrån är det bara ett stenkast till hotellen och deras bekvämligheter. Men om du är bra till fots på Norderney och vill komma bort från semestermassorna kan du gå till öns östra ände. Det är här du kan se den lilla grannön Baltrum, om sikten inte är skymd av dimma eller dimma.

I denna utkant av Norderney kan du också se vraket av ett fartyg som har legat där sedan 1967. Det är ett gammalt musselmudderverk som gick sin undergång till mötes när det försökte bogsera en sillsloggare ur sanden i Vadehavet. Fiskarna lyckades rädda sin båt, men mudderverket har sedan dess varit utsatt för elementens destruktiva kraft.

Många av öns gäster är alltid på väg med cykel. De har antingen parkerat bilen vid piren i Norddeich eller framför sitt hotell. Ett intressant mål för en cykeltur är den gamla fyren från 1874 som med sina tegelstenar reser sig 54,60 meter över sanddynerna. Om du vill ta dig upp till en hög höjd för att njuta av den unika utsikten över omgivningarna bör du veta att det inte finns någon hiss i den kulturminnesmärkta fyren. Istället finns det 253 steg.
Fyren är fortfarande i drift och sänder ljusstrålar ut över nationalparkens vidder till det öppna havet. För övrigt rör sig dessa strålar från mer än tusen jordprismor och två dussin linsgrupper inte från vänster till höger som vanligt, utan i motsatt riktning. Frågan om varför det är så är inte ens besvarad i öns historieböcker.

På Norderney verkar de 75 stenklumparna mitt i staden märkligt nog. Tornet, som en gång i tiden var prytt med en byst av regenten, kallas "Kaiser Wilhelm Monument". Men den smältes ner under första världskriget - idag kan man se en fiskmås av gips på samma plats. Vissa ser detta som en omsvängning av öborna från den gamla borgerligheten. De 75 stenarna har en historia, eftersom de kommer från lika många tyska städer och provinser som man kan läsa på respektive plakett.

Bakom den klassicistiska fasaden på Conservationshaus i Kurpark finns bland annat Norderneys turistbyrå. Men det fungerar också som en plats för evenemang med sin "vita sal" och "stora sal". Här har stjärnor, kändisar och litterära personer uppträtt och uppträder fortfarande, och öns gäster dricker sin cappuccino i det så kallade Kurpalaiset. I kammarrummet finns färska dagstidningar från fastlandet tillgängliga varje dag, och gästerna kan surfa gratis på internetstationerna. Biblioteket är också värt att se, med sina hyllor som sträcker sig upp till taket och som innehåller en mängd läsning.

En titt i Norderneys historiebok berättar också om Conservationshausets begynnelse. En viss Dr. Friedrich Wilhelm von Halem, den "kungliga badkommissarien", lät uppföra den halmtakade byggnaden år 1800, tillsammans med kursaal och biljardrum. Detta var värt 1394 talare för honom. Vid denna tid byggdes också tre torveldade badkar i det "varma badhuset". Fyra år efter öppnandet av badet hade Norderney 600 gäster. På ön uppkallades sjukhuset efter dr van Halem, och antalet gäster under denna tid var över 300 000 per år.

Plyschig och nästan som om den har fallit lite ur tiden - så ser Kurtheater i utkanten av Kurparken ut för besökarna. Ändå är den lilla barockteatern, som är utformad efter operan i Hannover, en pärla på ön. I nästan sjuttio år har teatern varit scen för Landesbühne Niedersachsen Nord. Men det fungerar också som en plats för filmvisningar.

Under de dagar då stormar och regn var till besvär för badgästerna på Norderney, lockades semesterfirare till vågbassängen i årtionden. Den byggdes 1931 och var den första i sitt slag på kontinenten. Det var väldigt roligt för unga och gamla att simma eller hoppa i de konstgjorda vågorna. Men en dag hade den historiska vågmaskinen med sin 90-hästars motor fått sitt slut och blev äntligen en del av ett nytt och modernt äventyrsbadlandskap.

På Norderney har ett nytt begrepp gjort sitt intåg i spabranschen: Thalasso. Sedan dess har ön haft Tysklands största Thalasso-center. Ordet är lånat från det grekiska språket och syftar på havet. Thalassobehandlingar med luft, vatten, alger, lera och sand ska hjälpa människor att lindra reumatiska sjukdomar eller sjukdomar i luftvägarna. Färskt och obehandlat havsvatten spelar en viktig roll. Sammanlagt tio Thalasso-spa-slingor som är mellan 1,8 och 13 kilometer långa har anlagts på ön.

Naturligtvis leder de också till den historiska väderkvarnen från 1862, den enda på de östfrisiska öarna i Niedersachsen. Kapet var länge den främsta turistattraktionen på Norderney. Den fungerade som en orienteringspunkt för sjöfolk. Invånarna är också stolta över sitt kejserliga postkontor. Det var här som semesterfirarnas brev en gång i tiden behandlades och förbereddes för att skickas till fastlandet. Alla som är intresserade av stjärnorna kommer att bli förtjusta över ett besök i Wilhelm Dorenbusch-observatoriet. Räddningsbåtsmuseet mellan Hotel Pique och Villa Contessa ger en inblick i sjöräddningens tidiga år. Det främsta exemplet är "Fürst Bismarck". Under flera årtionden räddades besättningsmedlemmar från strandsatta fartyg med henne.

Norderney är en "hotspot" för sommarsemestrar vid Nordsjön. Det är en ö som är värd att upptäcka i alla dess aspekter. De som känner med ögonen och ser med själen kommer att få ta del av öns idyll. Och eftersom öarna i norra Tyskland är hotade skönheter bör gästerna på Norderney vara försiktiga med stranden, sanddynerna och gyttjorna. Och de kommer sedan att börja sin resa hem med en rikedom och drömma om den här öns atmosfär med sin rika historia under lång tid framöver.