Liebfrauenkirche

Vår Lieve Vrouwekerk
  1. Hem
  2.  › 
  3. Belgien
  4.  › 
  5. Brygge

Den gotiska kyrkan Our Lady från 1200-talet ligger precis bredvid Gruuthuse-museet i den gamla staden Brygge. Dess främsta attraktion är skulpturen "Madonna med barn" av Michelangelo från 1503. Det 122 meter höga tegeltornet är också ett av Brygges landmärken och bildar tillsammans med klockstapeln och kyrktornet i St Salvator-katedralen stadens siluett.

Arkitektur och historia

Den gotiska kyrkan byggdes från början av 1200-talet och framåt och är en av de tidigaste tegelbyggnaderna i Flandern. Det treskeppiga skeppet byggdes mellan 1210 och 1230, och de trappformade tornen på den västra fasaden färdigställdes omkring 1280. Korshuset, koret och tornet byggdes år 1335. Sedan 1474 har kyrkan haft fem skepp. Orgeln är från 1721/1722. 1954 installerades en ny orgel i det historiska huset av befintligt pipmaterial.

Michelangelos "Madonna med barn".

Kyrkan innehåller många konstskatter i världsklass Kyrkans inredning med värdefulla skulpturer och målningar får enbart konstälskares hjärtan att slå snabbare. Konstnärligt dekorerade gravplattor och gravar av adelsmän som Maria av Burgund och Karl den djärve, som sedan 1200-talet har funnit sin sista viloplats i Liebfrauenkirche, berättar på ett levande sätt om seder och bruk under de gångna århundradena.

Den viktigaste besöksattraktionen är dock Michelangelos marmorstaty av Madonnan med barnet, som står på ett altare i kapellet i den högra gången. Det är ett av de mest kända verken av den italienske mästaren och togs med till Flandern från Siena av rika köpmän under handelsstaden Brygges storhetstid i början av 1500-talet.

[gallery ids="348,355,358"]

En del av kyrkan är gratis, endast det område som är avskilt som museum (där Madonnan och barnet också finns) är avgiftsbelagt. Kyrkan håller fortfarande på att restaureras, så alla områden är inte tillgängliga. Därför gäller en reducerad tullsats.

Biljetter och priser

  • Vuxna: 6 euro (för närvarande reducerat till 4 euro)
  • Seniorer och barn/ungdomar upp till 25 år: 5 euro (för närvarande reducerat 3 euro).