Langeoog

  1. Hem
  2.  › 
  3. Tyskland
  4.  › 
  5. Niedersachsen
  6.  › 
  7. Öar

Vid första anblicken är Langeoog bara en av de sju östfrisiska öarna på den tyska Nordsjökusten. Det är först vid en andra anblick som du upptäcker den speciella atmosfär som gör ön så unik.

Först och främst är stranden fascinerande. När du väl har stått i denna till synes oändliga vidd kommer du aldrig att glömma denna storslagna syn. Den 14 kilometer långa sandstranden avbryts inte av någonting. Varken kajer eller vågbrytare stör det harmoniska intrycket. När vattnet rinner bort expanderar stranden ännu mer och även vid högvatten har den obefläckade sandsträckan mellan vattenlinjen och sanddynerna fortfarande en imponerande bredd.

I skydd av en bred och hög dynkrönikan ligger den trevliga lilla byns centrum. Här dominerar cyklar och hästdragna vagnar. Det finns inga bilar och ett behagligt lugn vilar över allt, där det högsta ljudet är måsarnas skrik. Ön är ett paradis för dem som älskar lugn och natur. Och det är en utmärkt plats för en familjesemester där barnen kan njuta av en ovanlig grad av frihet.

Platsen

Ön Langeoog ligger ungefär mitt i den långa ö-kedjan Östfrisiska öarna, mellan grannöarna Baltrum i väster och Spiekeroog i öster. Fastlandet ligger cirka 8 kilometer bort och mellan Langeoog och kusten sträcker sig ett orört våtmarkslandskap, som är en del av nationalparken Waddenzee i Niedersachsen. Klimatet och vädret på ön präglas av Golfströmmen och de jämna västliga vindarna. Jämfört med fastlandet är temperaturen mycket jämn. Stor hetta eller tydliga minusgrader är i stort sett okända, och under högsommaren är det inte ovanligt med åtta timmars solsken per dag. Trots det avlägsna läget längst i norr är resan till Langeoog behagligt kort. De västtyska tätorterna vid Rhen och Ruhr ligger bara 300 kilometer bort och ön Langeoog kan nås på knappt tre timmar via goda motorvägs- och vägförbindelser.

Ön

Redan namnet visar på öns speciella form. Ordet Langeoog kommer från den östfrisiska dialekten och betyder "lång ö". Det är ett mycket passande namn eftersom Langeoog är ungefär 20 kilometer lång, men på sin smalaste punkt är ön bara en kilometer bred. Endast 5 % av öns totala yta på nästan 2 000 hektar är bebyggd, större delen av ön tillhör naturen. Bakom den 14 kilometer långa stranden reser sig ett landskap av sanddyner över hela öns längd, varav vissa är upp till 20 meter höga. Detta naturliga kustskydd gör att Langeoog är den enda av de östfrisiska öarna som kan klara sig utan kustskyddsstrukturer på sjösidan och imponerar på sina gäster med ett oförstört strandlandskap. Den öländska byn med flest hotell och boenden ligger i väster, där sanddynerna och ängarna är som mest vidsträckta. Stranden finns alltid i omedelbar närhet och kan nås från alla boenden på några minuters promenad.

Anden

De oändliga sanddynerna och stranden, den friska, alltid lätt saltade havsluften, de behagliga temperaturerna och utsikten, som inte är dimmig, är karakteristiska inslag för semestern på Langeoog. Privata motorfordon är inte tillåtna på ön, så barnen kan leka säkert på Langeoog och även gå ut på egen hand. Du kan promenera, använda en av de bekväma hyrcyklarna eller unna dig en tur i en av de nostalgiska hästdragen vagnarna. Allt detta gör ön Langeoog till ett av de mest familjevänliga semestermålen i Tyskland. Ungdomars och äldres entusiasm gör att många semesterfirare har varit stamgäster på ön i flera år. Många har tillbringat sina sommarsemestrar på Langeoog redan som barn och återvänder till denna fantastiska ö med sina barn när de själva har blivit föräldrar. Hotellen, pensionaten och restaurangerna har ofta varit i samma händer i flera generationer. Många gäster och deras värdar känner varandra sedan länge och det råder en förtroendefull och harmonisk atmosfär på ön med en stark känsla av gemenskap. En annan av öns speciella charm är att gastronomi och handel inte verkar gammaldags. De många restaurangerna erbjuder ett riktigt gourmetkök, som inte på något sätt är sämre än menyerna i storstäderna. Originella affärer erbjuder roliga souvenirer och de som letar efter mer än bara väderskydd för sina kläder kommer att bli överraskade av de små butikernas aktualitet och modevariation.

Natur

Naturligtvis erbjuder stranden, bort från de livliga bad- och solbadplatserna, en fantastisk naturupplevelse, vars generösa vidder gång på gång fascinerar gästerna från storstadsområdena. Den motsatta sidan av ön Langeoog går ibland lite obemärkt förbi, trots att den erbjuder ett naturskådespel som är unikt i världen. Nationalparken Waddenzee i Niedersachsen, som sedan 1986 är ett av UNESCO:s världsarv, sträcker sig längs hela den östfrisiska kusten från den nederländska gränsen till Jadebukten. Näst efter den tropiska regnskogen anses Vadehavet vara det mest artrika och produktiva ekosystemet på jorden. Omkring 4 000 olika djur- och växtarter lever i den smala remsan mellan ön Langeoog och fastlandet. De flesta av dem är dolda bland sand- och lerflador. Den alltid synliga invånaren i Vadehavet är kungsörnen, vars rör täcker hela området vid lågvatten. Mellan maj och september lever och häckar upp till 180 000 gräsänder och mer än 200 000 ejderänder i nationalparken Waddenzee i Niedersachsen. På våren och hösten ökar antalet fåglar till oändlighet när miljontals fåglar från Skandinavien stannar här på väg till eller från sina vinterkvarter i söder. En vandring på gyttjebotten är därför en av höjdpunkterna under en semester på Langeoog. Du bör dock inte göra detta utan en lokal guide, eftersom det leriga området är fullt av grunt vatten och andra överraskningar. Dessutom kan växlingen mellan låg- och högvatten vara snabbare än du tror. På ön Langeoog erbjuder lerguider långa eller korta utflykter i naturreservatet varje dag, och att vada genom detta mystiska landskap barfota eller i gummistövlar är en särskilt bestående upplevelse.

Hälsa

Langeoog är en erkänd kurort vid Nordsjön och har varit en certifierad Thalasso-kurort sedan 2014. Termen thalasso kommer från det gamla grekiska ordet thálassa (hav) och avser terapier och helande behandlingar där havsvatten och havsluft, algslam och till och med sand spelar en viktig roll. Öns spa- och wellnesscenter ligger idylliskt i en dyndal mellan centrum och stranden. Här hittar semesterfirare ett omfattande utbud av behandlingar och terapier. Förutom olika vattenkurser och massage erbjuds även andningsgymnastik och sjukgymnastik under medicinsk övervakning. Det centrala i spa- och wellnesscentret är dock vågbassängen med havsvatten. I detta "Nordsjön under ett tak" hittar du ett badlandskap där riktiga vågor simuleras var 30:e minut och en över 40 meter lång vattenrutschkana ger dig mycket skoj. De som vill ha det lugnare kommer att känna sig hemma i de många basturna och på de rymliga solbadplatserna och har möjlighet - om vädret inte är så bra - att tillbringa en dag vid Nordsjön i en mysig och varm miljö. Den största hälsopotentialen finns dock på själva ön. Långa promenader på stranden i saltluften främjar det allmänna välbefinnandet och ger en hög grad av uthållighet. Vinden och surfing gör att det ständigt finns en fin, salt vattendimma vid vattnet, vilket har en positiv effekt på luftvägarna. Och förresten är denna typ av hälsovård också väldigt rolig.

Mer än strand och sol

Langeoog har ett omfattande nätverk av vandrings- och cykelstigar till alla hörn av ön, som är väl värt att se. Den vackraste och längsta utflykten leder till öns östra spets med sälbankarna. Körningen eller vandringen tar dig genom den förtrollande Pirolatal, en fördjupning mellan sanddynerna, där öns sötvattenreservoar ligger under ytan och endast försörjs av regnvatten. På Melkhörn dyn, den högsta punkten på ön, har du en fantastisk utsikt över det slående dyn- och ängslandskapet. I slutet av vandringen väntar en annan utsiktsplats. Från plattformen kan du titta på sälarna, som många dagar häckar på en av sandbankarna till havs. Lite mindre långt bort kan man göra en utflykt till den sydvästra delen av ön. Stigen går längs den del av stranden som är reserverad för kitesurfing, följer sedan en intressant naturstig och slutar vid öns lilla hamn. Varje utflykt leder genom en natur som till stora delar är orörd och erbjuder besökarna mycket lugn och möjlighet till avkoppling. Om du vill se mer än bara den här ön under dina dagar på Langeoog finns det ett brett utbud av utflykter till grannöarna, till badorter vid kusten eller till obebodda fågelskyddsöar i Nordsjön.

Årstiderna

Det östfrisiska talesättet "Vädret är aldrig dåligt, det är bara kläderna som är olämpliga" gäller även på Langeoog. Om du tar detta till dig kommer du att känna dig hemma på den idylliska ön när som helst på året. Vintrarna brukar vara milda, snö och frost är sällsynta och även under de mörkaste månaderna skiner solen oftare här än på fastlandet, som bara ligger några kilometer bort. Det är bara under julen och årsskiftet som Langeoog är relativt välbesökt, innan och efter det råder ett djupt och behagligt lugn på ön. Den bästa tiden för några dagars semester på Langeoog anses vara våren och de första veckorna på hösten, då naturen visar sig från sin bästa sida och det finns gott om plats för alla på stranden och i sanddynerna. Naturligtvis är det varmast på högsommaren och ön skämmer bort sina besökare med ett sofistikerat program av evenemang och underhållning. Tröjor, vindjackor och regnkläder är praktiska följeslagare när som helst på året. Om dessa kläder är lite tjockare under lågsäsong och vintertid kan du njuta av din vistelse på Langeoog fullt ut även under de kallare månaderna.

Resan

Avgångshamnen för överfarten till ön Langeoog är den lilla färjehamnen i staden Esens-Bensersiel. Bilen är inte tillåten på ön, utan måste stanna på fastlandet. I Bensersel finns det stora parkeringshus där fordon kan parkeras säkert. Bagaget lastas i containrar framför bryggan och du kan njuta av den 45 minuter långa överfarten till Langeoog utan att vara orolig. När du anländer till Langeoog tar ett nostalgiskt minitåg dig till stadens centrum. Om du inte vill bära ditt omfattande bagage till ditt boende själv, kan du anlita den vänliga bagageservicen och kort därefter hittar du ditt bagage i hotellets reception eller i den hyrda semesterbostadens trädgård. Färjans avgångstider mellan Bensersiel och Langeoog är tidvattenberoende, dvs. de ändras dagligen och beror på vattennivån i Vadehavet, som bestäms av tidvattnets gång. Bensersiel är lätt att nå via motorvägarna A 1, A 29 och A 31. De sista 50 kilometerna från motorvägsavslutningen i Emden eller Wilhelmshaven tar ungefär en timme på väl underhållna federala vägar och landsvägar. Deutsche Bahn erbjuder också bra förbindelser till Bensersiel. Det finns regelbundna bussförbindelser från järnvägsstationerna i Emden och Wilhelmshaven direkt till färjeläget i Langeoog.