1. Hem
  2.  › 
  3. Portugal
  4.  › 
  5. Lissabon

Kyrkan Sao Roque

Renässansprakt i Bairro Alto

Igreja de Sao Roque är en katolsk kyrka i Portugals huvudstad Lissabon. Grundstenen lades 1506. På den tiden fungerade det som ett lätthanterligt kapell för de lokala jesuiterna. Munkarna gav den första impulsen till en omfattande utvidgning. Arbetet påbörjades 1566 och kyrkan stod klar trettio år senare. Kyrkan är tillägnad Sankt Roch (Sao Roque på portugisiska). Han vördas som skyddshelgon mot pesten.

Helig skönhet inuti

Den yttre fasaden är vitmålad. Vid en första anblick är den ganska enkel och ger knappast intryck av att vara mer storslagen. Det första intrycket förändras snabbt när du har gått igenom portalen: Igrejas interiör är mycket överdådigt inredd. Traditionella kakelplattor från Portugal (azulejos), trä, brasilianskt guld, marmor och olika ädelstenar användes. Under århundradena har byggnaden kompletterats med kapell. Johanneskapellet anses vara ett av de mest utsmyckade i världen. Den utvecklades till det absoluta centrumet, genom vilket kyrkan fick stor popularitet. Kung Johan V lät bygga den under sin regeringstid. Projektet pågick från 1742 till 1749. Berömda italienska konstnärer var inblandade i byggandet, bland annat Nicola Salvi. Han blev berömd för sin design av den romerska Fontana di Trevi. Denna prakt hade sitt pris: den kostade Johann V hela sin förmögenhet.

Mirakulöst skonas

År 1755 drabbades Lissabon av en svår jordbävning. Den magnifika Igreja överlevde dock katastrofen oskadd. Bairro Alto förblev i stort sett oskadat. Än idag vittnar kyrkan om renässansen och ger besökarna en bild av Lissabon på den tiden.
Ytterligare historisk information finns i museet för helig konst. Byggnaden var tidigare ett fattighus som kallades Casa de Misericordia (Barmhärtighetens hus). I dag finns här målningar av härskare, reliker, värdefulla altargods och möbler. Det är inte bara konstälskare som bör planera ett besök. Den sakrala rikedomen fascinerar de flesta Lissabonturister och lämnar ett bestående minne.