1. Hem
  2.  › 
  3. Tyskland
  4.  › 
  5. München

Hofbräuhaus München

Legendariskt bryggeri och restaurang

Sedan början av 1600-talet har Hofbräuhaus vid "Platzl" mitt i Münchens gamla stad, som färdigställdes 1607 och är öppet för allmänheten sedan 1828, varit världens mest kända adress för äkta bayersk ölglädje. Varje dag från 9.00 på morgonen serverar servitörer och servitriser i traditionella kostymer 3 000-30 000 gäster öl från det statliga företaget "Hofbräu München", som vanligtvis serveras i en ölmugg.

"Det finns ett Hofbräuhaus i München..."

När Berlinkompositören Wilhelm "Wiga" Gabriel 1935 komponerade den världsberömda dryckessången visste varken han eller hans samtidiga förmodligen att Hofbräuhaus i München i princip föddes av nödvändighet. Det kan vara svårt att tro idag, men fram till dess att Bayerns hertig Wilhelm V lät bygga Hofbräuhaus i slutet av september 1589 kom det mesta av det öl som dracks i Bayern från norra Tyskland (Einbeck) samt Franken, Hessen och Sachsen för dyra pengar.

För att garantera kvaliteten på den nybryggda kornjuicen på plats lockades en Einbeck-bryggmästare till München år 1612, där han från och med då tillverkade öl i Einbeck-stil. Dialekten i München omvandlade snabbt "Ainpöckisch Bier" till "Bockbier", som endast fick tillverkas av Münchens Hofbräuhaus fram till 1818.

Även Lenin gillade att dricka öl på Hofbräuhaus.

Mellan 1850- och 1870-talen bryggdes även veteöl i Hofbräuhaus. Vid samma tid orsakade dess snabbt växande popularitet bland allmänheten mycket avund och avundsjuka bland värdshusägare i München och andra bryggare i staden. Eftersom det från slutet av 1800-talet även kom allt fler besökare från utlandet till Hofbräuhaus, flyttades bryggeriverksamheten 1896 till "Hofbräukeller" i Haidhausen, som sedan 1995 även används för gastronomi. På platsen för det rivna brygghuset och den rivna administrationsbyggnaden öppnades "Schwemme" med idag 1 000 sittplatser och restaurangområdet i september 1897.

Under första hälften av 1900-talet fick Hofbräuhaus upprepade gånger nationella rubriker som mötesplats för politiska partier. Det var här som arbetar- och soldatråden på palmsöndagen i april 1919 utropade den kommunistiska sovjetrepubliken München. Ett knappt år senare, i februari 1920, grundades det nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet (NSDAP) här.

Hofbräuhaus överlevde två världskrig

Under en allierad flygräd mot München strax före andra världskrigets slut 1945 förstördes Hofbräuhaus nästan helt, bortsett från dammen på bottenvåningen. Den traditionsrika institutionen öppnade sina dörrar i tid för Münchens 800-årsjubileum 1958. Efter den senaste stora restaureringen och renoveringen, inklusive ombyggnaden 2004, konsumeras drygt 5 000 liter öl per dag tillsammans med kulinariska klassiker som kalvkorv, köttfärslimpa, stekt fläsk, fläskknöl och vitkorv.