Grand Canyon

  1. Hem
  2.  › 
  3. USA

Grand Canyon är en av de mest berömda och imponerande naturliga sevärdheterna i USA och ett landmärke i det amerikanska landskapet. Den ligger i delstaten Arizona i sydvästra USA och är en del av nationalparken Grand Canyon, som har förklarats som världsarv av Unesco.

Grand Canyon är en 440 kilometer lång och upp till 29 kilometer bred ravin som skapats av Coloradofloden under miljontals år. På vissa ställen är kanjonen upp till 1,6 kilometer djup. Dess hisnande dimensioner och mångfärgade lager av sten gör Grand Canyon till ett av världens största naturunderverk.

Grand Canyons popularitet grundar sig på dess fascinerande skönhet, dess geologiska mångfald och de många möjligheterna till utomhusaktiviteter. Nationalparken lockar miljontals besökare varje år som njuter av det spektakulära landskapet från de många utsiktspunkterna på den södra och norra kanten. De mest kända utsiktspunkterna är Mather Point, Yavapai Point och Desert View Watchtower.

För äventyrare och naturälskare erbjuder Grand Canyon en mängd olika fritidsaktiviteter. Ett flertal vandringsleder leder in i kanjonen, bland annat den berömda Bright Angel Trail och South Kaibab Trail. För dem som vill utforska Grand Canyon på ett annorlunda sätt erbjuds forsränningsturer på Coloradofloden, åkturer på mulor och helikopterturer.

Förutom sin naturskönhet är Grand Canyon också en viktig plats för vetenskaplig forskning och en skattkammare med geologisk och arkeologisk information. Grand Canyons bergslager avslöjar mer än två miljarder år av jordens historia och regionen är hemvist för många förhistoriska platser och artefakter från indianerna.