1. Hem
  2.  › 
  3. Frankrike
  4.  › 
  5. Nice

Gamla stan i Nice

Vieux Nice

Om du vill uppleva Provence-luften behöver du bara vandra lite genom de smala och slingrande gatorna i Nices gamla stadskärna. Stadens äldsta och mest originella kvarter ligger nedanför slottsbacken Colline du Chateau och inbjuder dig till att strosa och dröja kvar: i de många butikerna och gallerierna, på den stora blomstermarknaden Cours Saleya och på de underbara kaféerna, barerna och restaurangerna.

Italiensk stil i Vieux Nice

Nices italienska förflutna är allestädes närvarande. De gamla byggnaderna är ofta dekorerade med fresker och labyrinten av smala gator påminner om Venedig. De pastellfärgade eller mörkröda husfasaderna växlar med små barockkyrkor och kapell. Från de mörkgröna fönsterluckorna hänger klädlinor eller till och med fågelburar. Många araber och så kallade "pieds noirs", algeriska fransmän, är hemma i Nice gamla stad. Italienska invandrare har också funnit sitt hem i Nice gamla stad.

Avkoppling på små kaféer

Varje dag finns det en marknad av något slag här, med en doft av blommor, kaffe, fisk och alla möjliga delikatesser. Många små butiker säljer färska livsmedel av hög kvalitet. Otaliga små bistroer och restauranger bjuder in dig på ett café och det är roligt att bara titta på det färgstarka livet.

En promenad genom den gamla staden

Om du tar en promenad genom den gamla staden kommer du att passera den 1600-tals St Réparate-katedralen. Kyrkan ligger nästan mitt i de slingrande gatorna i den gamla staden och den treskeppiga byggnaden är byggd i tidig barockstil. Kyrkans interiör, som är dekorerad i blått och vitt, är särskilt sevärd. I omedelbar närhet ligger Palais Lascaris. Byggnaden är utformad efter ett genuesiskt stadspalats och är en av de vackraste historiska byggnaderna i Vieux Nice. Palatset byggdes 1643 och användes först som bostad för en fältmarskalk, men efter revolutionen användes det som hyreshus och förföll märkbart. Sedan 1942 har byggnaden använts som museum och därmed räddats från förfall. Palatset är öppet för besökare varje dag utom tisdagar mellan 10 och 18.00, och på bottenvåningen finns ett apotek med antika möbler som är värt att se.

[caption id="attachment_329" align="alignnone" width="1000"] Rossetti-torget i gamla stan med katedralen och många restauranger (Foto: SvetlanaSF / Shutterstock.com)[/caption]