Fuerteventura

  1. Hem
  2.  › 
  3. Spanien
  4.  › 
  5. Öar
Om du letar efter sandstränder på Kanarieöarna och inte är särskilt noga med om de är kolsvarta eller pärlvita, är Fuerteventura rätt plats för dig. Solälskare är hemma där och de får alltid valuta för pengarna på semestern, eftersom ön praktiskt taget ligger vid Afrikas tröskel. Då och då passerar en varm hälsning från det närliggande Sahara förbi.

Men "Fuerte" är inte heller platt som en flundra. För att få en panoramautsikt bör man bege sig till Betancuria-massivet med Montana Tegú-toppen. Utsikten från Mirador de Morro Velosa är unik. Långa strandpromenader och, på senare tid, turer på fina cykelleder är en succé på Fuerteventura.

Fuerteventura - "solens drottning

Frågan är alltid densamma: Vad behöver semesterfiraren för en bekymmersfri strandsemester? Svaret finns på Kanarieön Fuerteventura: det blåa havet, en oändligt lång sandstrand och naturligtvis massor av solsken! Det sägs att "Fuerte" är "Saharas älskarinna". Det finns säkert goda skäl till detta, eftersom den näst största ön i skärgården ligger bara 95 kilometer utanför Afrikas kust. Då och då gömmer sig solen bakom en rödgrå slöja på Fuerteventura. Då talar lokalbefolkningen om "Calima" och vet att den heta stormen är ett tillfälligt fenomen och att den pinprick-massage som skedde häromdagen är ett minne blott. Fuerteventura består av tre saker: stäpp, öken och strand.

En filosofs ovilliga ande

Ön är inte ett grönt paradis som många andra öar i skärgården vid Afrikas tröskel. Den kännetecknas mer av sin sköra charm, men den som går längs stranden med öppna ögon, njuter av de vackra små byarna eller reser längs de vackra nya cykelvägarna kommer att se ön med helt andra ögon än vad den spanske filosofen Miguel de Unamuno en gång gjorde. Runt år 1900 beskrev han Fuerteventura som ett "naket, kargt land med inget annat än ben...". Nu vet vi att basken var en ovillig och okuvlig själ och att militärdiktatorn Primo de Rivera på den tiden hade förvisat honom till Fuerteventura på grund av en tidningsartikel.

Åsnor och oxar befolkade gatorna.

Miguel de Unamuno var redan en gammal man när han förvisades till Fuerteventura. Han upplevde ön som en ensam ö, långt bort från all civilisation. Endast cirka 7 000 personer bodde här, och huvudstaden Puerto del Rosario kallades då Puerto de Cabras - getternas hamn.

Åsnor, oxar, mulor och dromedarer befolkade ensamma gatorna, där annars bara vattenbärare var i rörelse och försåg husen i den lilla staden med kallt vatten från brunnen. Vid foten av Montana Quemada uppfördes ett monument till Unamunos ära. Idag kör de flesta turister slarvigt förbi den smala statyn. Unamuno lyckades fly och tillbringade de sista åren av sitt liv i exil i Paris.

På ryggen av en dromedar över stranden

Den gamla "gethamnen" blev ett livligt turistfäste på 1900-talet - men det finns fortfarande dromedarer på Fuerteventura. De användes som lastdjur på de karga fälten och drog träplogarna. Djuren från Afrika var också mycket populära på ön eftersom den vulkaniska jorden ofta är mjuk och eftersom dromedarerna, eftersom de är hårdgjorda, inte hade några problem på fälten. Men idag kan man faktiskt bara se "ökenfartygen" när de är på utflykter med semesterfirare. Ridturer över stranden i La Lajita är ett vackert och lite äventyrligt nöje.

På "Fuerte" smakar luften salt.

Det är inte bara känsliga sinnen som känner det mycket snabbt när de anländer till Fuerteventura: här smakar luften salt, och när den varma vinden rycker dig i håret finns det ingen tvekan om att du har anlänt till en ovanlig ö. Men man ska inte låta sig luras av den första anblicken, för denna ö på Kanarieöarna är på intet sätt livsfientlig eller ogästvänlig.

Det är sant att det i vissa regioner finns praktiskt taget ingenting där blicken kan stanna upp så långt som till horisonten, men även monotonin finner sin slutpunkt här: där några gröna palmer reser sig efter tomheten och där trevliga hotell och inbjudande restauranger finns i de små byarna. Här har människan stoppat den förestående apokalypsen och gett ögat färgen "grön".

På morgonen ser sanddynerna ut som om de har blåstorkats

Men Fuerteventura är först och främst en ö för strandbesökare. Det är "solens drottning" i skärgården utanför den afrikanska kontinenten. Med totalt femtio kilometer stränder är det inte konstigt att många soldyrkare har valt ön som en av sina favoritdestinationer.

Sanden är fin. Ibland är det kolsvart, som lavaströmmarna från vulkanerna. Sedan blir den gyllengul. När det är mer än en lätt bris ser många strandavsnitt på morgonen ut som om många hårt arbetande hjälparbetare har krattade sanden under natten. Och bakom de nyblåsta sanddynerna lockar havet med kristallklart vatten. Barnfamiljer hittar också sitt bad-Eldorado här, eftersom stranden sluttar mjukt ner mot havet nästan överallt.

Gåta om betydelsen av öns namn

Det finns många försök att förklara innebörden av namnet "Fuerteventura". Faktum är att "Fuerte" betyder "stark" på spanska. Språkforskare hävdade länge att den starka vinden på ön ensam kunde vara en förklaring. I gamla sjökort från 1300-talet nämns dock Forte Ventura. Vissa forskare har spridit uppfattningen att det är guancherna som gett sitt hemland detta namn. Det finns dock fortfarande ingen slutgiltig klarhet om Fuerteventuras ursprung.

Den magnifika utsikten över natthimlen

Idag är det inte bara soldyrkare som reser till Fuerteventura, utan även stjärnkikare. Du behöver inte ha enorma observatorier som på Roque de los Muchachos på La Palma. På den här ön får du nöja dig med en enkel hydda. Den står vid utsiktsplatsen Morro Velosa inte långt från staden Betancuria och erbjuder en utmärkt utsikt över natthimlen från berget Tegú. Unesco har till och med utsett denna plats till en "ljushelgedom".

Bland de cirka två miljoner turister som anländer till flygplatsen varje år finns det alltid amatörastronomer som inte missar chansen att titta på stjärnorna 28 grader norr om ekvatorn. Men även vissa hotellchefer har installerat teleskop på sina hustak eller erbjuder sina gäster nattliga utflykter.

Cueva del Llano - en titt in i underjorden

Förutom stjärnorna annonserar Fuerteventura också utflykter till underjorden. Cueva del Llano är en grotta som skapats av ett lavaflöde nära byn Lajares. Det har alltid varit känt på ön att den är lika uppskattad av geologer som av ekologer, men under lång tid stod den spanska militären i vägen för dess användning för turism. Grottan användes som förvaringsutrymme för sprängämnen.

Lavaröret är cirka 650 meter långt och var tydligen bebott för många hundra år sedan, eftersom arkeologerna har hittat spår av Majoreros, som bodde där långt före Kristi födelse, utvecklade en egen kultur och först under Kastiliens krona utplånades.

Klippan i "Palmernas dal".

En av de mest intressanta destinationerna för en utflykt från Fuerteventuras stränder in i landet är naturupplevelsen i Barranco de la Pena. Palmernas dal har mest vatten på den annars ganska torra ön. Här har jordbrukarna med stor omsorg skapat terrasser där potatis och många andra grönsaker växer.

En liten bäck är en givare av allt liv. En vacker vandring rör den lilla byn Vega de Rio Palmas med klippflickan i pilgrimskyrkan Nuestra Senora de la Pena. Varje tredje helg i september äger en procession rum där jungfrustatyn bärs från kyrkan till ett kapell.

Strandpromenader får dig att glömma tid och rum

På Fuerteventura kan man bara le åt klichén om överfulla stränder. Om du letar efter ensamhet på Kanarieön kan du hitta den mellan de höga sanddynerna och Atlanten. Vissa strandsträckor kan bara nås via ojämna stigar, men nästan alla omvägar från huvudvägarna är värda att gå.

Havet blir aldrig kallare än 17 grader året runt, och den som går över den vidsträckta Playa de Corrajejo glömmer tid och rum. Det här är inte en värld av liv och rörelse utan en värld av romantiker. Särskilt på södra Fuerteventura kommer du att leta förgäves efter ett livligt nattliv. De mer livliga turistorterna ligger utan undantag nära flygplatsen norr om huvudstaden Puerto del Rosario.

Jean de Bethencourt - Kanariernas härskare

Betancuria är alltid berömd som den vackraste platsen på ön. Den ligger i Fuerteventuras geografiska centrum och bär namnet på den normandiska erövraren Jean de Bethencourt, som grundade platsen 1405. Den franska adelsmannen hade av den kastilianska kungen Henrik III utsetts till härskare över Kanarieöarna. Den mäktiga katedralen Santa Maria i Betancuria förstördes flera gånger - bland annat av pirater - men återuppbyggdes alltid.

I dag presenterar den sig i normandisk-gotisk stil och har en underjordisk ravin som förbinder gudstjänstlokalen med en ravin. Med tiden lämnade många invånare platsen, som nu är ett slags friluftsmuseum. Det regnar oftare i detta centrala bergsområde på ön.

Världens största vindsurfingskola

Världens bästa surfare möts vid Fuerteventura då och då. Detta är en het plats för denna typ av vattensport, eftersom den ständiga vinden ger surfare utmärkta förhållanden. Detta gäller särskilt Sotavento på sydkusten, där även kitesurfare samlas. På Playa Barca, framför Hotel Sol Gorrones, öppnade schweizaren René Egli en vindsurfingskola 1984. Han började med tjugo brädor och driver idag världens största surfskola. Flag Beach och Glass Beach i norr nära Corralecho är också mycket populära surfplatser, eftersom vinden där nästan alltid är sideonshore.

Cofete - där alla vägar på "Fuerte" slutar

En av de mest extrema platserna på Fuerteventura ligger på den blåsiga sydvästra spetsen. I Cofete finns det förutom vågornas dån och vindens tjut bara många getter och exakt femton invånare. Det finns inga affärer och bara en liten restaurang. Här är de få människor som har valt att leva i denna isolering ensamma med sig själva och havet.

Om inte någon semesterfirare går vilse i detta område. Alla satellitnavigationsförbindelser slutar där, och Cofete har inte funnits med på någon officiell karta sedan 1960. Trots detta fick platsen några gatlampor för en tid sedan, vilket lokalbefolkningen var mycket förvånad över. Allt detta bidrar till magin på denna ovanliga ö.

Vid världens ände - Cofete och ensamheten

Vid träborden i Cofete's restaurang sitter några invånare och skedar sin fisksoppa eller studerar lapparna på disken med ordspråk från semesterfirare som har klarat sig så här långt. På den något trasiga menyn kan man se att de också serverar getkött. Några meter bort, på stranden, släpps sköldpaddor ut i naturen från uppfödningsstationen i Morro Jable.

Om man pratar med de få invånarna i den här ensliga byn får man intrycket att alla känner sig hemma här. Kanske också för att de är övertygade om att de lever på en plats som är som andra platser skulle vilja vara: Full av magi och stadsromantik.