Färjor till Gotland

Rutter, biljetter och tidtabeller
Gotland är inte bara en av Sveriges vackraste regioner - sedan 2021 finns det också en direkt färjeförbindelse från Tyskland till Visby. All information om denna och andra färjerutter till Gotland hittar du på denna sida.

Alla färjerutter 2024 / 2025

Översikt över alla direkta färjeförbindelser till och från Gotland:

Rutt karta: Färjor till Gotland

Gotland, som är den största ön i Östersjön, var länge endast tillgänglig med färja från det svenska fastlandet eller med flyg (bortsett från kryssningsfartyg). Med rutten Rostock-Visby finns det äntligen en direktlinje sedan 2021, vilket gör det mycket enklare att resa från Tyskland.

Direkt från Tyskland till Gotland

Den nya rutten från Rostock till Gotland erbjuds en gång i veckan av rederiet HansaDestinations. Visby är dock bara en mellanlandning på den längre rutten Rostock - Stockholm. En resa med övernattning är idealisk: avgång från Rostock sker på lördagskvällen kl. 19.00, hamnen i Visby nås nästa morgon kl. 9.30. Det är därför möjligt att resa till Rostock från de flesta delar av Tyskland utan övernattning.

[Routen Deutschland]

Från Sverige till Gotland

Alternativet till att resa direkt från Tyskland är färjorna från rederiet Destination Gotland från det svenska fastlandet: från Oskarshamn, Nynäshamn och Västervik. Avgångstider och priser på de tre linjerna varierar kraftigt beroende på datum och kapacitet.

  • Oskarshamn är en liten stad i Småland, ungefär en timmes bilresa från Astrid Lindgrens hemstad Vimmerby. Härifrån går färjor till Visby upp till fyra gånger om dagen på sommaren. För de flesta semesterfirare från Tyskland är detta den mest intressanta rutten.
  • Västervik ligger cirka 60 km norr om Oskarshamn. Överfarter till Gotland erbjuds endast härifrån på sommaren.
  • Nynäshamn är redan en del av Stockholmsområdet. Destination Gotland erbjuder till och med upp till fem avgångar härifrån under högsäsongen. Den här vägen är dock bara värd att använda om du ändå vill åka till Mellansverige eller Stockholm.

[Routen Schweden]

Tips för resor från Tyskland

Om du inte väljer den direkta färjan till Gotland ska du inte underskatta resan till färjehamnen i Sverige. Den närmaste hamnen från Tyskland är Oskarshamn, som fortfarande ligger i södra Sverige, men det är en relativt lång väg. Resan från Malmö eller Köpenhamn tar mellan 4 och 5 timmar, så du bör planera din resa väl. Många dagar finns det bara en avgång från Oskarshamn (på morgonen mellan klockan 10 och 12) och en på kvällen (oftast mellan klockan 19 och 21). Avgångar på eftermiddagen är endast tillgängliga på relativt få dagar under högsäsongen.

Mellanlandning i Sverige

Om du vill hinna med Gotlandsfärjan på morgonen bör du övernatta i området kring Oskarshamn. Detta är det enda sättet att nå färjan nästa dag utan stress och komma fram till Visby på eftermiddagen. Det här alternativet är också perfekt för barnfamiljer för vilka kvällsfärjan är för sen. Oskarshamn är också en bra utgångspunkt för att besöka Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Det finns många alternativ för att resa från Tyskland till Oskarshamn, både med och utan färja, som vi har sammanfattat i följande artiklar:

Direkt till Gotland utan övernattning

Om kvällsfärjan i Oskarshamn är okej för dig kan du också göra resan till Gotland på en dag.

Det tar ungefär 8:30 timmar att köra från Hamburg till Oskarshamn. Den snabbaste rutten är via Vogelfluglinjen, men den alternativa landvägen via Danmark tar inte mycket längre tid.

Färjehamnar i Gotland