Borkum

  1. Hem
  2.  › 
  3. Tyskland
  4.  › 
  5. Niedersachsen
Den östfrisiska Nordsjöön Borkum har en lång tradition som en eftertraktad destination för sjösemester. Borkum är en av de sju östfrisiska öarna utanför Nordsjökusten mellan Emden och Wilhelmshaven. Den tyska färjehamnen ligger i kuststaden Emden. Borkum i grannlandet Nederländerna kan nås med fartyg från Eemshaven. Ön fick stadsprivilegier i mitten av 1950-talet. Idag är Borkum en distriktsstad i Landkreis Leer.

Borkum ligger mitt i UNESCO:s världsarv Waddenzee och har alltid varit ett statligt erkänt kurbad vid Nordsjön och därmed en kurort. För närvarande bor drygt 5 000 invånare på ön. Dessutom finns det tusentals kurortsgäster, semesterfirare och dagbesökare under hela året. Sommarmånaderna anses fortfarande vara huvudsäsongen med den största strömmen av besökare. Men Borkum blir alltmer populärt även under andra årstider. Här i det öppna Nordsjön har varje årstid sin speciella charm, från de stormiga höstveckorna till de våta och kalla vinterdagarna. Den långa karnevalshelgen eller till och med påskhelgen har blivit en populär försäsong på ön.

Den numera mycket goda infrastrukturen med järnvägs- och vägtransporter är till hjälp här. Semesterfirare på Borkum rekommenderas att i god tid boka det boende de vill ha på ön och i samband med detta även färjan för tur- och returresan. Borkum är förutom Norderney den enda östfrisiska ön med biltrafik, som är starkt begränsad under säsongen. För besökare på ön är det alltid värt att uppleva och känna doften av det öppna Nordsjön vid låg- och högvatten vid en strandpromenad.

Följande tips ska hjälpa dig att förbereda din vistelse på Borkum på bästa sätt, eftersom du vet att förväntan är den bästa glädjen!

Ankomst från Tyskland

Navet är Emden, Östfrisiens största stad. Cirka 40 kilometer norr om Emden mynnar den 370 kilometer långa Ems ut i Nordsjön.

Boende från hotell till bed and breakfast och semesterlägenheter
Ön Borkum ser för gästerna ut som en fristående semesterstad. Du kan välja mellan bekväma 3*- och 4*-hotell för din vistelse. De flesta av dem är Garni-hotell och erbjuder sina gäster en trevlig och individuell vistelse samt en riklig frukost. En skillnad mellan de pensionat som finns utspridda över ön är å ena sidan det betydligt mindre antalet rum och å andra sidan den personliga, familjära karaktären som särskilt odlas av operatörerna.

Utbudet av semesterlägenheter och fristående semesterhus är lika stort som varierat. Med hjälp av olika urvalskriterier kan man hitta ett lämpligt boende för alla önskemål, behov och smaker. Den maritima stämningen ges av vitkalkade byggnader från förra århundradet, medan den östfrisiska karaktären betonas av envåningshusen i rött klinkertegel och ofta med stråtak. Boendet är indelat i två kategorier: hotell och pensionat samt fritidshus och semesterlägenheter. Turistinformationen Borkum på Georg-Schütte-Platz är den första adressen för gäster som anländer utan att ha bokat ett rum. På borkum.de beskrivs varje boende i detalj och de flesta har en egen hemsida. Det är inte svårt att hitta boende på Borkum, men att välja det vackraste bland de många är svårt.

Rent strandliv på Borkum

Semesterfirare i Borkum rekommenderas att inte bara boka sin strandstol eller sitt strandtält sex till åtta veckor i förväg, utan även att boka det. Bortom dessa huvudstränder finns det andra avskilda strandsträckor som du kan upptäcka under dina promenader.

Kul och spel för barn och tonåringar

För de små är Borkum som en stor lekö i dubbel bemärkelse. Utomhus byggs sandslott på stranden, och inomhus är lekön en populär plats för de små och små barnen. De som är äldre känner sig verkligen hemma på kulturön. Lekmöjligheterna omfattar en bollpool, rutschkana, brädspel och ett klätterrum med en väggstång och en klättervägg. På sommaren ordnas strandgymnastik och strandunderhållning två gånger i veckan på alla stränder. Det finns flera lekplatser spridda över ön i Deichstraße, Moormerlandstraße, i Kiebitzdelle-dynerna och naturligtvis på alla bevakade stränder. Det färgglada animationsprogrammet omfattar lyktparader, dockteater, kreativa kurser och massor av får att klappa i naturen.

Strandsporter och aktiviteter för alla generationer

Om du tillbringar årets bästa veckor på Borkum vill du naturligtvis tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus vid stranden och vattnet. Detta inkluderar sportaktiviteter som strandsporter med volleyboll och fotboll, som kitebuggy och kitesurfing, strandsegling, kitelandboarding, hanggliding, vindsurfing eller en guidad slamflodsvandring genom Nordsjön vid lågvatten. På den 10 kilometer långa ön finns över 100 kilometer cykel- och vandringsleder som är markerade och skyltade. De leder alla genom orörd natur med sanddynlandskap, genom små skogar och förbi sötvattensjöar, åkrar och ängar. De som ännu inte känner till den östfrisiska nationalsporten kommer senast här på Borkum att få en introduktion till den. Man menar boßeln, där en boll kastas över en bestämd sträcka med så få kast som möjligt. Boßeln, som också kallas Klootschießen, är ett typiskt östfrisiskt nöje och det bästa tillfället för en god konversation med öborna. Kort sagt: utbudet av sport- och fritidsaktiviteter på Borkum räcker garanterat till mer än bara en ö-semester.

Traditioner och seder på Borkum

Regelbundna spakonserter från vår till höst är en del av varje spa- och rekreationsanläggning. Här på Borkum är musikpaviljongen framför Wandelhalle på kurpromenaden en samlingsplats för det kulturella underhållningsprogrammet. Från slutet av mars till slutet av oktober hålls underhållande spakonserter med titeln "Music & Sea" i musikpaviljongen varje dag utom på måndagar.

Läkare och apotek

På hela ön är det noga med att semesterfirare från Borkum har en god hälsa. Tre läkare och fyra tandläkare är tillgängliga för patienterna året runt. Det finns tre apotek på Neue Straße 2 och 35 och på Georg-Schütte-Platz. Vårdcentralen i Gartenstraße är också öns sjukhus. Det öppnades på nytt i mitten av 2010-talet och erbjuder en specialistläkarmottagning i internmedicin med två dussin sängplatser. Här finns en räddningsstation för tyska Röda Korset. Den moderna helikopterplattan garanterar att patienter kan flygas till fastlandet när som helst och med kort varsel.

Välbefinnande, rekreation och botemedel

Med eller utan recept från en läkare i en försäkringskassa, privat eller utan recept, erbjuder Borkum ett brett utbud av bad, wellness, massage, behandlingar och kosmetika samt olika kurer. Gezeitenland är ett äventyrsbad med bastu, fitness, sjukgymnastik och mycket mer. Biomaris-institutet för tillämpad marin kosmetik är också bifogat. Och i Alphasphere är AlphaLiege en multisensorisk ljudbädd som ger djup avslappning genom samverkan av färg, form och ljus med ljud, vibrationer och värme.

Slutsats

En semester på Nordsjöön Borkum kan vara både avkopplande och underhållande på många sätt. Borkum är ett intressant resmål när som helst på året. På vintern är luften ännu rikare på jod och aerosoler på grund av de höga vågorna än under andra tider på året. Tidalflaten, området mellan Borkum och fastlandet, är ett UNESCO-världsarv och en unik upplevelse som semesterfirare på ön helt enkelt måste se. Historiskt sett är Vadehavet fortfarande ett mycket ungt landskap med saltkärr och sanddyner, med våtmarker och stränder som ständigt omformas av vinden och de dagliga tidvattnen.