Beguinage

Bostad för ett kristet medeltida samhälle
  1. Hem
  2.  › 
  3. Belgien
  4.  › 
  5. Brygge

Beguinaget, officiellt "Princely Beguinage Ten Wijngaarde", grundades på 1200-talet. Först 1930 dog den sista beginen från Brygge, som hade ägnat sig åt apostolisk fattigdom i enlighet med sin religiösa rörelses riktlinjer. Sedan 1937 har den pittoreska egendomen nära Minnewater varit bebodd och skötts av benediktinernunnor. Trots klosterverksamheten är det möjligt att dagligen besöka begängelsemuseet och den traditionella klosterträdgården. Besöket på beguinaget är gratis, inträdet till beguinaget är överkomligt och kostar två euro.

Trädgårdsidyll genom årstiderna

Det belgiska tillägget till namnet "zum Weingarten" (Ten Wijngaarde) antyder att gården, liksom många andra byggnader som du möter på en stadsvandring i Brygge, kan vara övervuxen med vilda vinrankor. Särskilt på hösten bidrar den typiska vinröda färgen till Brügges pittoreska utseende. Beguinagens trädgård domineras faktiskt av mer än 60 popplar framför vitkalkade tegelhus. På våren ger påskliljor en matta av gula färger på den pittoreska gården.

Beguinagets historia

Vid tiden för domstolens grundande var de (kvinnliga) Beguinerna och (manliga) Begarderna en del av en religiös rörelse som vände sig bort från den kristna kyrkans sekulära värderingar. Till skillnad från resten av Europa förföljdes eller straffades inte beginerna i Flandern av kyrkan och kunde etablera ett självständigt liv i begängelser i flera städer. I det medeltida samhället utvecklades beguinagen till en tillflyktsort för ogifta kvinnor och änkor som fann en (ny) mening med livet i den religiösa gemenskapen. Beguinagen var mindre stränga i sin tolkning av de klerikala lagarna än klostren. T.ex. avstod beguiner från löftet och kunde när som helst lämna hovet och återuppta ett världsligt liv.

Beguinages turistiska betydelse

Begijnhof är en idealisk plats för att ta en paus från sightseeing i Brygge. Omgiven av idylliska gröna hus kan du koppla av och varva ner. Ett besök på Beguinage Museum i Begijnhuisje ger intressanta insikter i beguinernas fascinerande livsstil, som idag betraktas som förebilder för en självbestämmande livsstil. Feminismen nämner också ofta beguinerna som den första representationen av en progressiv kvinnorörelse. Du kan bilda dig en egen uppfattning i museet om huruvida detta är realistiskt.