Basilikan för det heliga blodet

Basiliek van het Heilig Bloed
  1. Hem
  2.  › 
  3. Belgien
  4.  › 
  5. Brygge

Basilica of the Holy Blood är en av Brygges mest kända sevärdheter. Sedan medeltiden har den äldsta byggnaden på Burg Square rymt en ampulla som sägs innehålla Kristi blod. Sedan 1291 har reliken burits genom staden varje år på Kristi himmelsfärdsdag som en del av den högtidliga processionen för det heliga blodet.

På 1100-talet byggdes Sankt Basils kapell i romansk stil. På övervåningen finns den gotiska basilikan Heligt blod, som rekonstruerades på 1800-talet efter att ha förstörts under franska revolutionen.

Konstskatterna i St Basil's kyrka

Det nedre kapellet anses vara den enda romanska kyrkan som har bevarats helt och hållet oförändrad i västra Flandern. Dess skyddshelgon är Sankt Basilius den store. Kyrkan var ursprungligen familjekyrka för greve Dietrich av Alsace och senare grevekapell för hans son Philip.

Sankt Basilius kyrka rymmer ett stort antal kyrkoskatter i mittskeppet. Förutom målningar och en skildring av dopet av kyrkans namne finns det också flera reliker och relikskrin att beundra. Bland dem finns en relik från Sankt Basilius. Två skulpturer som bärs i processionen för det heliga blodet på Kristi himmelsfärdsdag är nyare: en Pieta och en Kristusföreställning.

Det övre kapellet i basilikan Heliga blodet

Även uppstigningen till det övre kapellet genom den magnifikt dekorerade trappan från 1500-talet är en upplevelse. I själva kapellet påminner tre rundbågar fortfarande om den ursprungliga romanska konstruktionen. Förgyllda målningar, glasmålningar och väggmålningar berättar i livliga färger om kyrkan och dess världsliga och prästerliga furstar. Om du tittar noga kan du också se en bild av det heliga blodets resa från Jerusalem till Brygge. Den förvaras i basilikan och presenteras för de troende under fredagens eukaristin.

[caption id="attachment_17009" align="alignnone" width="1200"] Brügge - Heilig-Blut-Basilika Innenraum Basilikans övre kapell. Foto: Cezary Wojtkowski / Shutterstock.com[/caption]

Processionen av det heliga blodet i Brygge

På Kristi himmelsfärdsdag bärs reliken av det heliga blodet genom Brügge i en magnifik procession. I ett hav av färger bär prästerna högtidligt helgedomen förbi uppskattningsvis 50 000 besökare och trogna. Denna kristna sedvänja har funnits i Brygge sedan 1200-talet. Vid den tiden var de gillen och gillen, rådmännen och soldaterna som var representerade i staden skyldiga att delta i processionen. Efter flera avbrott under århundradena är processionen för det heliga blodet nu en fest för stadens mäktigaste tid på 1400-talet och hålls i tidens stil.

[caption id="attachment_17010" align="alignnone" width="1200"] Brügge - Heilig-Blut-Basilika Prozession Foto: Botond Horvath / Shutterstock.com[/caption]

Biljetter och priser

  • Besöket i kyrkan är gratis.
  • Inträdet till skattkammaren kostar 2,50 euro. Barn upp till och med 12 år har fri entré.