Anreise nach Norwegen

  1. Hem
  2.  › 
  3. Norge
Om du vill resa direkt till Norge måste du korsa Skagerrak på något sätt. Detta är den del av Nordsjön som skiljer Danmark och Norge åt. Det enklaste sättet är med färja eller flyg, men du kan också ta dig till Norge på landvägen via Sverige.

Med bil till Norge

När man reser med bil är den första frågan om man ska köra så många vägkilometer som möjligt och korsa havet endast på de kortaste (och därmed relativt billiga) färjelinjerna. Eller om en motsvarande dyrare "sjöresa" ska väljas ut i stället för eventuella landförbindelser. Sedan Öresundsbron mellan Danmark och Sverige färdigställdes kan du också ta dig till Norge utan färja.

Tips för bilister: I Norge är de numrerade riksvägarna (Riksweg) och, nära vissa större städer, motorvägarna och motorvägarna (Motorveg) de viktigaste vägarna. I bergen i södra Norge och vid klippiga fjordkanter är vägarna ofta smala och slingrande. Här är god körteknik en förutsättning för säker och trevlig körning. Observera: När du möter svåra platser har den som går uppåt alltid företräde.

Spartips för bropassager: Chips/nycklar/transpondrar från det nordeuropeiska konsortiet "Easy Go" med Brobizz (Danmark), Bropas (Öresundsbron) och Autopass (Norge) är godkända.
Om du vill kombinera Öresundsbron med en färjeförbindelse med Vogelfluglinjen ska du beställa en kombinerad biljett för färje- och bropassagen.

Med färja till Norge

Förmodligen den vackraste resan till Norge. Du hittar all information om att resa med färja i vår artikel: Med färja till Norge

Med flyg till Norge

Det finns ett relativt tätt flygnät i Skandinavien. Alla större städer i Lappland är lätta att nå - särskilt med anslutningsflyg från landets huvudstad Oslo. Den viktigaste flygplatsen ligger här. Det finns upp till 140 reguljära flygningar. Var dock beredd på att byta plan en eller flera gånger för att komma till din slutdestination.

Alla större städer har flygplatser. Från mer än 50 flygplatser har du möjlighet att resa till avlägsna platser som Lofotenöarna eller Nordkap.

Tips:

Resa till Norge med tåg

Att resa med tåg är det dyraste alternativet. Från Berlin betalar du cirka 320 euro för en tågbiljett i andra klass. Generellt sett rekommenderas detta alternativ endast om du har mycket tid eller om du gillar tågresor. Järnvägsnätet i Norge är inte lika omfattande som i grannländerna. Å andra sidan har de norska järnvägarna (NSB) moderna el- och dieseltåg. Turistbussarna med liggande säten är bland de mest bekväma i Europa.

Järnvägsnätet i Norge består av följande fem linjer:

Med långfärdsbuss till Norge

Bussar spelar en viktig roll i det norska resandet. Om du reser med långfärdsbuss bör du dock räkna med minst 16 timmars restid. Bussresan kan börja i Hamburg. Resmålen är Oslo (15 timmar) och Stavanger (19 timmar).
Bra att veta: Samtidigt betalar du ofta mer för bussen än för en färjepassage eller en flygbiljett.
Du kan planera din resa med långfärdsbuss med "NOR-WAY Bussekpress" (www.nor-way.no eller www.eurolines.com).
Oslo kan lätt nås med långfärdsbuss från de flesta större städer i Tyskland, Schweiz och Österrike. Bussarna går nästan alltid på natten.

I inlandet, där järnvägen inte går, transporteras passagerarna med buss: mellan dalarna i öster, över bergspassen till fjordarna, från fjord till fjord och långt upp i norr. Förarna är effektiva, försiktiga och artiga, men talar sällan främmande språk. Dina förväntningar på att lära dig mer om sevärdheterna under bussresan kommer sannolikt inte att uppfyllas.

Vad är det bästa sättet att ta sig dit?

Oavsett hur du utforskar landet kan du förvänta dig storslagna landskap.
Staden Trondheim ger en bra orientering. Söder om Trondheim är bilen oftast det bästa alternativet, inklusive färjeöverfarten. Norr om Trondheim planerar du vanligtvis din resa med flyg.

Vi anser att "Norwegian Air" erbjuder det bästa förhållandet mellan pris och prestanda för flygresor. Det är dock värt att jämföra priserna. Observera att hyrbilar är något dyrare i Norge än i Tyskland.

En slutlig bedömning av restiden är relativ. Färjeöverfarten är både underhållande och bekväm. Du når din destination utan stress. Kostnaderna är fortfarande hanterbara. De är i alla fall betydligt lägre än kostnaden för att resa med flyg, buss eller tåg. Prismässigt är det dock knappast någon skillnad jämfört med att resa med bil via broar.

I slutändan är det dina preferenser som avgör det slutliga beslutet. Om du gillar att resa från plats till plats känner du dig mest bekväm i en husbil. Broalternativet är ett bekvämt sätt att ta sig till norskt territorium med eget fordon. I de flesta fall har du bestämt din rutt och valt ditt boende därefter.
Andra tar färjan och seglar avslappnat in i fjordarnas land.