1. Hem

Hop-on/Hop-off-buss

Hop-on hop-off-bussar är ett populärt och flexibelt sätt för turister att utforska en stad. Denna typ av turism gör det möjligt för resenärer att hoppa på och av vid olika intressanta platser i en stad utan att behöva hålla sig till fasta rutter eller tidtabeller. Bussarna kör vanligtvis en bestämd rutt som täcker de viktigaste sevärdheterna och attraktionerna och använder ett enkelt biljettsystem som gör det möjligt för passagerare att resa hela dagen utan begränsning.

  1. Koncept och historia
  2. Drift och användning
  3. Fördelar med hop-on
  4. Städer med hop-on hop-off-bussar

Koncept och historia

Konceptet med hop-on hop-off-bussar uppstod i Storbritannien på 1960-talet och har sedan dess etablerat sig över hela världen i stora metropoler såväl som i mindre städer med turistintresse.

Principen bygger på idén att erbjuda turister ett flexibelt och bekvämt sätt att göra sightseeing utan de begränsningar som traditionella guidade stadsrundturer innebär. Bussarna är vanligtvis dubbeldäckare som erbjuder en utmärkt utsikt över stadsbilden.

Drift och användning

Bussarna går vanligtvis dagligen och är utrustade med flerspråkiga audioguider som ger information om hållplatserna och sevärdheterna. Rutterna är utformade så att så många sevärdheter som möjligt kan besökas.

Hållplatserna ligger ofta nära museer, parker, historiska byggnader och shoppingdistrikt. Biljetter kan köpas online, i kiosker eller direkt på bussen, vilket ger ytterligare flexibilitet.

Fördelar med hop-on

En av de största fördelarna med hop-on hop-off-bussar är möjligheten att anpassa resplanen så att den passar turisternas individuella intressen och tidtabeller. Besökarna kan stiga av vid en hållplats, utforska området och sedan helt enkelt hoppa på nästa buss. Detta system är särskilt fördelaktigt för dem som inte vill förlita sig på en personlig guide eller som vill utforska en stad i sin egen takt.

Städer med hop-on hop-off-bussar

Argentina

Australien

Belgien

Danmark

Estland

Finland

Förenade Arabemiraten

Frankrike

Grekland

Indonesien

Irland

Italien

Japan

Kanada

Kina

Kroatien

Lettland

Nederländerna

Norge

Nya Zeeland

Österrike

Polen

Portugal

Ryssland

Schweiz

Slovakien

Spanien

Storbritannien

Sverige

Sydafrika

Sydkorea

Thailand

Tjeckien

Turkiet

Tyskland

Ukraina

Ungern

USA

index